Machine Tools Questions and Answers – Classification of Drilling Machine : According to Material

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Drilling Machine : According to Material”

1. According to material, drill can be classified as_____
a) hss
b) carbides
c) bot hss and carbides
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both hss and carbides are classified according to material. In carbides, generally cemented carbide is mostly used.

2. HSS stands for high speed steel.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: HSS is the acronym form of high speed steel. It is commonly used in tool bits and cutting tools.

3. HSS was introduced in______
a) 1895
b) 1905
c) 1915
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It was introduced in 1915. It was introduced in U.S.A.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. HSS was introduced by F.W. Taylor.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: F.W. Taylor introduced the HSS. Full name of F.M. Taylor is Frederick Winslow Taylor.

5. Which of the following element is included in HSS?
a) tungsten
b) chromium
c) both tungsten and chromium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both are included in HSS. Apart from tungsten and chromium, carbon and manganese are also included in HSS.

6. How much chromium is there in HSS?
a) 4
b) 14
c) 8
d) 18
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the structure of HSS. In the starting mn was used but because of its some drawbacks cr took its place and today it is used.

7. How much tungsten is there in HSS?
a) 4
b) 14
c) 8
d) 18
View Answer

Answer: d
Explanation: About 18% tungsten is there in HSS. HSS gain its most of property from tungsten and molybdenum.
advertisement

8. Which of the following quality does HSS has?
a) toughness
b) formability
c) tensile strength
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the qualities of HSS. This is used in milling cutters, taps, gear cutters etc.

9. Which of the following drill is produced power metallurgically?
a) hss
b) cemented carbides
c) diamond
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the construction of cemented carbides. Powder metallurgy is a process in which components are made from metal powder.
advertisement

10. Carbides are always coated tools.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. It can be coated or uncoated. It is not mandatory that it must be coated.

11. Diamond is used for making very small holes in exotic materials.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the property of diamond. Though diamond is the hardest substance it can easily make holes in exotic materials.

12. Diamond tools are never used for machining steels.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is true. If they are used for this purpose, then diamond will be graphitized.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.