Machine Tools Questions and Answers – Shaper Cutting Parameters – 2

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shaper Cutting Parameters – 2”.

1. The feed is the relative movement of tool or work.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the definition of feed. It is simply a distance measured with help of relative movement of tool or work.

2. Feed is in direction _______ to the axis of reciprocation of the arm per double stroke.
a) parallel
b) perpendicular
c) 45 degree inclined to both planes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Feed is in direction perpendicular to the axis of reciprocation of the arm per double stroke because only in this case we get the efficient feed and accuracy.

3. Depth of cut is thickness of metal that is removed in two cut.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Depth of cut is thickness of metal that is removed in one cut. Depth of cut is always measured in one cut.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Depth of cut is the _______ distance between machined surface and non-machined surface of the workpiece.
a) parallel
b) perpendicular
c) 45 degree inclined to both planes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It is the perpendicular distance. Depth of cut is thickness of metal that is removed in one cut.

5. Depth of cut is expressed in ______
a) mm
b) mm/minute
c) minute
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Depth of cut is simply a distance and so its unit should be match with distance’s unit.

6. Depth of cut may be given by _____
a) tool head slide
b) lifting the table
c) both tool head slide or drifting the table
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Depth of cut may be given by tool head slide or lifting the table. These two methods are used because of its accuracy and good performance.

7. If v=cutting speed, s= feed in mm, b=width of work in mm, m=the ratio between the return time to cutting time and l= length of the cutting stroke in mm. Then, find the formula for time.
a) (l*b*m) / ( 1000*v*s)
b) (l*b*(1+m) ) / ( 1000*v*s)
c) (l*b*v) / ( m*s*1000)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: (l*b(1+m))/ (1000*v*s)-It is the formula for machining time. Machining time is simply time taken by machine to perform the job.
advertisement

8. What is the unit for machining time?
a) minute
b) mm/minute
c) mm
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is simply a time and so its unit should match with time’s unit.

9. If d=depth of cut in mm, f=feed in mm/stroke, n=stroke/min, l=length of stroke in mm, m= ratio of return stroke time to cutting stroke time, then find the formula for metal removal rate.
a) f*d*l*n*(m+1)
b) f*d*l*n*m
c) f*d*l*n*m/1000
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: ( f*d*l*n*(m+1) ) – is the right formula for metal removal rate as per the definition of metal removal rate.
advertisement

10. What is the unit of metal removal rate?
a) mm2/minute
b) mm3/minute
c) mm/minute
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Metal removal rate includes feed(mm/stroke), depth of cut(mm), n= rpm (stroke/min), length(mm) and m(ratio). Writing all terma appropriately with uints, you get Mm^3/minute as the unit for metal removal rate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.