Machine Tools Questions and Answers – Milling Machine Operations

«

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Milling Machine Operations”.

1. Shaping can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Vertical milling machines are of two types: bedmill and turrent mill and due to its construction features these vertical type milling machines can performed shaping easily.

2. surfacing can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Surfacing can be performed more effectively by vertical milling machine. This machine has a spindle. It rotates in vertical direction over the table.

3. Form cutting can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Form cutting can be performed more effectively by horizontal milling machine. The spindle in the horizontal milling machine is mounted on the horizontal arbor above table.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Slab milling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Slab milling can be performed more effectively by horizontal milling machine. This slab mill is also used in gang milling.

5. Drilling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In vertical milling, the workpiece is held by a horizontal table and this horizontal table rotates about a vertical axis. There are none-rotating tools which can be fed by crossrail and then drilling operation is performed which is more effective in nature.

6. Boring can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Vertical boring milling is more effectively as it has wide application in ring gear blanks, turbine casting and locomotive tires and so on.

7. Dovetailing can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the classification of milling operations. Dovetailing means joint something like link together with the help of dovetail.
advertisement

8. Straddle milling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sometimes we machine two or more vertical parallel surfaces at a single cut, this type of operation is known as straddle milling. Horizontal milling can perform it more nicely.

9. Angular milling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Angular milling is a type of milling that mills flat surfaces which are neither parallel or perpendicular to the axis of milling cutter. It is performed more accurately by both milling machines: horizontal and vertical.
advertisement

10. Cutting T-slots can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This process depends upon the size of the T bolts which are going to be used and its typical milling process which can be performed by vertical milling more effectively.

11. Slotting can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) both horizontal and vertical
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Slotting is the removal of material in the form of chips by a relative movement of a tool with a cutting edge relative to a workpiece along a non-circular trajectory.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.