Machine Tools Questions and Answers – Classification of Drilling Machine : According to Length to Diameter Ratio and Shank Type

«
»

This set of Machine Tools and Machining Questions & Answers for entrance exams focuses on “Classification of Drilling Machine : According to Length to Diameter Ratio and Shank Type”.

1. If l/d ratio is too large, then drill becomes_______
a) weak
b) strong
c) very sharp
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The large l/d ratio weaken the drill. If we have very long drill with small diameter then it can’t perform drilling operation more accurately.

2. If l/d ratio is too short, then chip removal will be difficult.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Chip removal will be difficult if this ratio is too short. Short l/d ratio weakens the drilling and reduce the performance. So the chip removal will be difficult.

3. Long drills are used for deep holes.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the definition of long drill. Long drills has high l/d ration. So it can make high deeply holes.
advertisement
advertisement

4. For general purpose, l/d ratio should be_____
a) 5 to 10
b) 10 to 20
c) more than 20
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For general purpose, the ratio should be 5 to 10. The drills containing these ratio generally used in ordinary performances.

5. Which of the following can also be termed as center drill?
a) general drill
b) short drill
c) long drill
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Short drill can also be termed as centerr drill.

6. For long drills, l/d ratio should be more then 25.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: For long drills, this ratio should be more than 25. For general purpose it should have ratio of 5 to 10.

7. For small drill, l/d ratio should be 8 to 10.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. For small drill, l/d ratio should be 2 or 3.
advertisement

8. According to the shank type, drill can be classified as______
a) straight shank
b) taper shank
c) both taper shank and straight shank
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both taper shank and straight shank are the type of shank drill. Brace shank, straight shank, hex shank etc. are the type of shanks.

9. In ______ type, drill is held in spindle directly.
a) straight shank
b) taper shank
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In taper type, drill is held in spindle directly. Taper shank drill is like a general purpose drill.
advertisement

10. In _______ type, drill is held in chuck.
a) straight shank
b) taper shank
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In straight type, drill is held in chuck. It is also known as reduced shank or blacksmith’s drill.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining for entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.