Machine Tools Questions and Answers – Metal Working and Cutting Tools

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Metal Working and Cutting Tools”.

1. In which operation, motion of job is rotary and motion of cutting tool is forward translating?
a) turning
b) planning
c) milling
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Turning is done when motion of job is rotary and motion of cutting tool is forward translating. In turning operation, metal is removed from the outer diameter of the surface. It is very basic operation.

2. Which type of job motion is there in drilling operation?
a) rotary
b) translating
c) fixed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Motion of job is fixed in drilling operation. The drilling machine is one of the most important machine tool in workshop after lathe.

3. In which type of operation, motion of cutting tool is translating?
a) drilling and milling
b) milling and turning
c) boring and drilling
d) turning and planning
View Answer

Answer: c
Explanation: Motion of cutting tool is translating in case of boring and milling. Boring is generally performed to enlarge the holes which are previously made and milling is generally performed to remove the material from the metal.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In which type of operation, motion of cutting tool is rotary as well as translating?
a) planning
b) milling
c) drilling
d) turning
View Answer

Answer: c
Explanation: In drilling, both type of motion of cutting tool is necessary. For drilling, the drill is rotated with a downward pressure causing the tool to penetrate into the material.

5. In drilling motion of job is rotary.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. In drilling, motion of job is fixed.

6. Motion of cutting tool is rotary in milling machine.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Motion of cutting tool is intermittent translating in milling operation.

7. Which type of cutting tools have wide application on lathes?
a) single point
b) multi point
c) both single point and multi point
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Single point cutting tools have wide application on slotting machines. Shear tools, boring tools, planner tools etc. are the examples of single point cutting tools.
advertisement

8. Which of the following is the example of multi point cutting tool?
a) milling cutter
b) broaching tool
c) both milling utter and broaching tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Milling cutter and broaching tools use multi point cutting tool to perform their operations. In milling, material is removed as the work is fed against a rotating multipoint cutter. Broaching also remove material but high accuracy. Although its cost is high, it is largely used.

9. In how many groups, cutting tools can be divided?
a) 2
b) 3
c) 4
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cutting tools can be classified in two groups : single point cutting tools and multi point cutting tools.
advertisement

10. Motion of job is forward rotary in broaching operation.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Motion of job is forward translating in broaching operation.

11. Which of the following is an example of non cutting shaping process?
a) turning
b) forging
c) drilling
d) milling
View Answer

Answer: b
Explanation: Only forging is an example of non cutting shaping process, while turning, drilling and milling are the examples of cutting shaping process.

12. Which of the following is the example of cutting shaping process?
a) knurling
b) forging
c) pressing
d) drawing
View Answer

Answer: a
Explanation: Only knurling is an example of cutting shaping process. Where as forging, pressing and drawing are the examples of non cutting shaping process.

13. The process of metal cutting is affected by the relative motion between the piece of work and the hard type edge of a cutting tool against the work piece.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The relative motion which is produced by the combination of rotary and translating movements either of work piece or of the cutting tool or of both affect the metal cutting process.

14. In how many groups, various metal working processes can be classified?
a) 2
b) 3
c) 4
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Metal working process can be classified in two groups : as cutting shaping process and non cutting shaping process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.