Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Tailstock

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tailstock”.

1. Which of the following is not true regarding tailstock?
a) tailstock is also known as loose headstock
b) it is a fixed unit on the bed ways
c) it provides support to the other end of the work when it is being machined
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The all above mentioned statements are correct except one which says that it is a fixed unit on the bed ways. Actually, it is a sliding unit on the bed ways

2. For performing which kind of operations, it ( tailstock ) holds a tool?
a) drilling
b) reaming
c) tapping
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Tail stock holds a tool for performing operations such as drilling, reaming, tapping etc. To accommodate different lengths of work, the body of the tailstock can be adjusted along the ways chiefly by sliding it to the desired position.

3. The body of the tailstock can be adjusted by clamping with the help of_____
a) bolts
b) plates
c) bolts and plates both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The body of the tailstock can be adjusted by clamping with the help of bolts and plates to adjust with job’s dimensions. The body of tailstock is situated on the right hand side of the lathe bed.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The upper casting of the body can be moved_____ from the operator.
a) toward
b) away
c) toward or away both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The upper casting of the body can be moved toward or away from the operator. This movement is done with the help of setover screw to offset the tailstock for taper turning and to realign the tailstock centers for straight turning.

5. Which of the following is not the part of spindle?
a) dead center
b) hand wheel
c) setover screw
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All above mentioned are the parts of spindle. In tailstock, the spindle holds dead center. In headstock, the spindle is able to hold live center.

6. Offset of tailstock is done for_____
a) taper turning
b) straight turning
c) both turning of taper type and straight type
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Offset is done for the purpose of taper turning. Taper is a shape in which the diameter of the both ends are different.

7. Realign of tailstock center is done for_____
a) taper turning
b) straight turning
c) taper turning and straight turning
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Realign is done for the purpose of straight turning. The body is bored to act as the barrel which carries the tailstock spindle that moves in and out of the barrel by means of a screw when the tailstock hand wheel is turned.
advertisement

8. Which type of rotation of the hand wheel causes the spindle
to be drawn inward?
a) clockwise
b) anticlockwise
c) either anticlockwise or clockwise
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Anticlockwise rotation of the hand wheel causes the spindle to be drawn inward. This spindle has a keyway in the underside which mates with a small key fitted on the barrel to prevent rotation.

9. The front of the spindle has a taper hole.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The front of the spindle has a taper hole into which the dead centre or other tools fit.
advertisement

10. Anticlockwise rotation of the hand wheel causes the spindle to advance.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Clockwise rotation of the hand wheel causes the spindle to advance. Due to this clockwise and anticlockwise movement, the end of the screw strikes the back of the dead center or any tool that is fitted into the hole.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.