Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Carriage – 1

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Carriage-1”.

1. In how many parts, compound rest can be classified?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Compound rest can be classified in two parts : swivel base and top slide.

2. The swivel base is assembled to the_____ of cross slide.
a) top
b) middle
c) bottom
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The swivel bas is always assembled to the top of the cross slide as per the construction of the lathe. The compound rest may be clamped at any desired position by tightening the T-bolts.

3. How many types of movements are possible in carriage?
a) 2
b) 3
c) 4
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Three types of feed are possible in carriage. Longitudinal feed, cross feed and angular feed are possible in case of the carriage.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which type of operation is possible for the top slide?
a) manual
b) by power feed
c) manual and by power feed both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Only manual operation is possible for the cross feed. The top slide assists in feeding the tool to the work.

5. Which type of feed is always done perpendicular to the axis of work?
a) longitudinal feed
b) angular feed
c) cross feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Cross feed is always done perpendicular to the axis of the work as per the classification of carriage movements. Cross feed is done with the help of the cross-slide movement.

6. Which of the following is not true for compound rest?
a) the swivel base is provided with a dovetail on its bottom surface
b) the top slide has dovetail groove
c) the assembly of the top slide to the swivel base is done by a tapered jib
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: All the sentences are true except the one which says that the swivel base is provided with a dovetail on its bottom surface. The swivel base is provided with a dovetail on its top surface.

7. Taper jib can be adjusted to control the swivel base movements.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Taper jib can be adjusted to control top slide movements.
advertisement

8. Which of the following is not true?
a) sliding over the bed is done by the operation of the hand wheel in saddle
b) the top of the cross slide has got a dovetail groove machined
c) the sliding of the top slide on the swivel bas is accomplished
by the help of a screw-rod
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: All the sentences are true except the one which says that the top of the cross slide has got a dovetail groove machined. The bottom of the cross slide has got a dovetail groove machined.

9. In compound rest, the screw-rod is fitted with_____
a) a hand wheel
b) a graduated collar
c) a hand wheel and a graduated collar both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These both are used for the fitting of the screw-rod. The sliding of the top slide on the swivel base is accomplished by the help of this screw-rod.
advertisement

10. Which type of feed is necessary for the function of the cross slide?
a) hand feed
b) automatic feed
c) either by hand feed or by automatic feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Function of cross slide can be done either by hand or by manual. This cross-slide functions perpendicular to the lathe axis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.