Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Toolpost

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Toolpost”.

1. The tool post is assembled to the swivel base.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The tool post is assembled to the top slide. The tool post holds the tool or tools meant for operations to be performed on the work.

2. Which of the following is the part of single way tool post?
a) ring base
b) rocket arm
c) a tool clamping screw
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Single way tool post consists of these all parts. This tool post is consist of a circular tool post body with a slot for accommodating the tool or tool holder.

3. The tool is positioned on rocket arm and clamped in case of single way tool post.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is true. The ring base, a rocket arm and a tool clamping screw complete the assembly of this type of tool post.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In single way tool post, the center height of the tool tip can be adjusted with the help of_____
a) rocket arm
b) ring base
c) rocket arm and ring base both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both rocket arm and ring base are used for this purpose. The rigidity of the tool is less as it is clamped with only one bolt.

5. Four bolt tool post is held in position by____ straps and _____ bolts.
a) 2 and 4
b) 4 and 2
c) 2 and 2
d) 4 and 4
View Answer

Answer: a
Explanation: It is held by 2 straps and 4 bolts. This type of tool post provides a very firm support for either a single or double tool set-up. This is, therefore, often fitted to heavy duty lathes.

6. Loosing coil springs are fitted on each strap in four bolt tool post.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Loosing coil springs are fitted on each bolt to keep the straps in place. Adjustment of the tool height can be made by using parallel packing strips under the tools.

7. Open slide tool post is clamped in position by_____ set screws.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Open slide tool post is clamped in position by 2 set screws. This tool is held quite independent of the main fixing bolt.
advertisement

8. In which tool post, quick replacement of the tool is ensured?
a) single way tool post
b) four bolt tool post
c) open slide tool post
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In open slide tool post, the tool post slide can be swiveled to any desired position after loosening the central bolt which slides in a T-slot.

9. Four way tool post is also known as_____
a) square tool post
b) indexing type tool post
c) square tool post and indexing type tool post both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These both terms square tool post and indexing type tool post are used as the synonyms of the four way tool post. Four tools can be fixed in this types of tool post and any one can be bought to the operating position and the square head is clamped with the help of the locking lever.
advertisement

10. The indexing is automatic in four way tool post.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The indexing may be manual or automatic in four way tool post.

11. Four bolt tool post provides a very firm support for_____
a) single tool set up
b) double tool set up
c) either single or double tool set up
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Four tool post provides firm supports for both single or double tool set up. In this tool post, each tool is secured in the tool post by more than one bolt and so the rigidity is more.

12. Which of the following is not true for four bolt tool post?
a) adjustment for the tool height can be made by using parallel
strips under the tools
b) this type of tool post does swivel in itself
c) setting of the tool in any desired angle is affected by the
adjustment of the compound slide
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: All the mentioned sentences are true except the one which says that this type of tool post does swivel in itself. Actually, This type of tool post does swivel itself.

13. Which of the following is not true for open slide tool post?
a) the tool is held quite independent of the main fixing bolt
b) the height of the cutting point can be adjusted by using
parallel packing strips
c) the tool post slide can be swiveled to only parallel or
perpendicular position
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The tool post slide can be swiveled to any desired position after loosening the central bolt ( by a handle ) which slides in a T-slot.

14. Which of the following is not true for four way tool post?
a) each tool is secured in the tool post by one bolt
b) square head is clamped with the help of the locking lever
c) it takes more time to set the center height
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: All sentences are true except the one which says that each tool is secured in the tool post by one bolt. Actually, each tool is secured in the tool post by more than one bolt in order to obtain more rigidity.

15. Frequent changing of the tool for different operations need
not be done in four way tool post.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequent changing of the tool for different operation need not be done in four way tool post as four tools can be clamped.The disadvantage is that skill is required to set the tools and it takes more time to set the center height.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.