Machine Tools Questions and Answers – Milling Cutting Tool

«
»

This set of Machine Tools and Machining Puzzles focuses on “Milling Cutting Tool”.

1. The cutting tool used in shaper is a _______ point cutting tool.
a) single
b) multi
c) double
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a single point cutting tool. For example, square nose tool, round nose tool etc. are the examples of the single point cutting tool.

2. Shaper is cutting tool having rake.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Shaper is mostly used with the purpose to machine straight, flat surfaces and for that it has rake.

3. In a shaper, clearance is _______ to a lathe tool.
a) similar
b) different
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Clearance is similar to lathe tool in shaper. Also some type of angles are also similar to lathe machine.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Tool angles are same in shaper as in lathe.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Only some type of angles are similar in both machines. Tool angles are different in the case of shaper with respect to lathe.

5. Shaper tools are______
a) quite light
b) moderate
c) much more rigid
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Shape tools are much more rigid in order to make it able to perform jobs nicely, without any slip and with more accuracy..

6. Shaper tools are heavy weighted.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the working principle of this machine, this tools should be heavy so as to provide strength to it so that it can perform heavy jobs.

7. In shaper, tools are able to withstand shock experienced by the cutting tool at the commencement of each cutting stroke.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the manufacturing of this machine, this machine is highly strong enough to withstand any shock.
advertisement

8. The bottom side of the table of a shaper has T slots for clamping the work.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The bottom side doesn’t has it, the top side of the table of a shaper has T slots for clamping the work.

9. Which of the following method is used to support the work on the table?
a) clamped in a vice
b) clamped on the table
c) both clamped in a vice and clamped on the table
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both methods are used to support the work on the table.Both these methods provide satisfactory result.
advertisement

10. Which of the following method is not used to support the work on the table?
a) clamped on the angle plate
b) clamped on a V block
c) held between shaper index centre
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are used to support the work on the table. As per the working principle of shaper, all these methods are used for different situations and all of them provide satisfactory result.

11. Which of the following tool is not used in shaper?
a) right hand finishing tool
b) square nose tool
c) left hand side facing tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are single point cutting tools, which are highly used in shaper because of their strength..

12. Round nose tool is used in both lathe and shaper.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is used in these both machine. Generally Finishing type tools have more round nose in order to provide a better finish..

13. Gooseneck tool is used in both lathe and shaper.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Groseneck tool is used in both. Nowadays, groose neck punch and grooseneck webbing stretcher is also used in both.

14. Right hand roughing tool is used in_______.
a) lathe
b) shaper
c) both lathe and shaper
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It is used in these both machines in the starting for the roughing purpose which is one of the most important operation in machine tools..

15. Shaper is the most important machine tool after lathe and drilling machine.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the definition of machine tools, lathe is the most important machine tool due to its versatility. Next is drilling machine followed by shaper.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice puzzles on all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.