Machine Tools Questions and Answers – Numericals on Shaper Machine

This set of tricky Machine Tools and Machining questions and answers focuses on “Numericals on Shaper Machine”

1. If the length of the cutting stroke is 10 mm and time required by the cutting stroke is 5 second, then find the value of cutting speed in mm/second.
a) 2
b) 0.5
c) 4
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: C.S.=length / time. Here, length is 10 mm and time is 5 second. So by dividing 10 by 5 we can easily get the answer as 2.

2. If l=5, b=5, t=0.4, v=3 and m= 2. Find the value of s. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 0.025
b) 0.0125
c) 0.00625
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). By putting all given values, we can easily get answer as 0.00625.

3. If n=rpm of the bull wheel=2, l= length of the cutting stroke in mm=2.5mm and cutting speed = 0.5 mm/minute. m= the ratio between return time to cutting time. Then find the value of m.
a) 10
b) 9
c) 100
d) 99
View Answer

Answer: b
Explanation: C.S. = n*l* (1+m) / 100. Here, n=2, l=2.5, cs=0.5 and m can be found by putting these values in the above equation.
advertisement
advertisement

4. If n=rpm of the bull wheel=4 ,cs =cutting speed=3mm/minute and m= the ratio between return time to cutting time= 5. Then find the value of length of cutting stroke (l) in mm.
a) 25
b) 50
c) 12.5
d) 6.24
View Answer

Answer: c
Explanation: C.S. = n*l* (1+m) / 100. Here, n=4, cs=3, m=5 and l can be found out by putting these values in above equation.

5. If l=9, b=5, s=3, v=2 and t=0. 0375. Find the value of m. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 2
b) 5
c) 10
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s) , m should be 4.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. If n=rpm of the bull wheel, cs =cutting speed=3.2mm/minute and m= the ratio between return time to cutting time= 3 and l=length of cutting stroke (l)=8mm. Find the value of n.
a) 2
b) 5
c) 12
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: C.S. = n*l* (1+m) / 100 and value of n should be 10 by putting all parameters in above equation.

7. If l=10, b=5, s=4, v=3 and m= 2. Find the value of t. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 0.025
b) 0.0125
c) 0.00625
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s), we can easily calculate the value of t by putting all these values in given equations.
advertisement

8. If l=15, b=4, s=3, m=2 and t= 1. Find the value of v. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 0.06
b) 0.03
c) 0.12
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). From this equation, we can easily calculate the value of v by putting all mentioned values.

9. If n=rpm of the bull wheel=2, l= length of the cutting stroke in mm=3mm and m= the ratio between return time to cutting time= 5. Then find the value of cutting speed in mm/minute.
a) 0.3
b) 0.36
c) 0.15
d) 0.18
View Answer

Answer: b
Explanation: C.S. = n*l* (1+m) / 100. Here l=3mm, n=2, m=5. So by putting these values in the above equation we can easily get the answer as 0.36.
advertisement

10. If l=20, t=5, s=4, v=3 and m= 2. Find the value of b. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 100
b) 1000
c) 10000
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). We can get the value of b by putting all mentioned values in the given equation.

11. If t=0.10, b=5, s=4, v=1 and m= 2. Find the value of l. l=length of the cutting stroke in mm, b=width of the work in mm, s=feed in mm, v=cutting speed in mm/minute, m=the ratio between return time to cutting time and t=machining time in minute.
a) 26.66
b) 53.33
c) 13.33
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: From the formula, t= l*b*(m+1) / (1000*v*s). We can get the value of l by putting all the values in the given equation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice tricky questions and answers on all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.