Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Centers – 2

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lathe : Centers-2”.

1. Half centre is also known as common type centre.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Ordinary centre is also known as common type centre.

2. Which type of centre is used while facing the job without disturbing the setting?
a) ball centre
b) pipe centre
c) half centre
d) revolving centre
View Answer

Answer: c
Explanation: Half centre is used while facing the job without disturbing the setting as per the classification of the lathe centres. Though it is termed as half centre, little less than half is relieved at the tip portion.

3. The centres take up_______
a) thrust due to metal cutting
b) entire load of the work piece on small bearing surface
c) thrust due to metal cutting and entire load of the work piece on small bearing surface both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The centres take up the thrust due to metal cutting and load on small bearing surface. So they are made of very hard materials.
advertisement
advertisement

4. A carbide or a hard alloy tip is brazed into an ordinary steel shank. For which type of centre, above sentence is true?
a) pipe centre
b) half centre
c) female centre
d) tipped centre
View Answer

Answer: d
Explanation: Above statement is true for the tipped centre as per the definition of the tipped centre. The hard tip is wear resistant in case of tipped centre. For tipped centres, a tip tool is there which is made of separate material clamped on separate body.

5. The live centre is subjected to wear due to friction.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. The dead centre is subjected to wear due to friction.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. In which type of lathe centre, minimum wear and strain are obtained?
a) pipe centre
b) ball centre
c) insert-type centre
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In ball centre, minimum wear and strain are obtained. This ball centre is particularly suitable for taper turning.

7. In pipe centre, friction is there.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Pipe centre is frictionless. It is used for supporting pipes shells and hollow end jobs.
advertisement

8. In revolving centre, a high speed steel inserted centre is supported by_____ bearings housed in a body.
a) 1
b) 3
c) 2
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In revolving centre, a high speed steel inserted centre is supported by 2 bearings housed in a body as per the definition of the revolving centre. It is used for heavy jobs and jobs revolving with high speeds.

9. Revolving centre is also known as revolving live centre.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Revolving centre is also known as revolving dead centre.
advertisement

10. Which of the following centre is more economical?
a) insert-type centre
b) pipe centre
c) half centre
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Insert-type centre is more economical as per the definition of this centre. In this centre, only the small high-speed steel insert is replaced.

11. Which type of centre is used while machining the entire length
of the job in one setting?
a) swivel V centre
b) female centre
c) self-driving live centre
d) pipe centre
View Answer

Answer: c
Explanation: Self-driving live centre is used while machining the entire length of the job in one setting as per the working of this centre. Self driving live centre is usually mounted on the headstock.

12. Which type of centre is used to support the end of the job
where no countersink hole is permitted?
a) ordinary centre
b) half centre
c) female centre
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Female centre is used to support the end of the job where no countersink hole is permitted as per the definition of this centre. Here, countersink hole means a conical hole cut into an object.

13. Which of the following is not the type of lathe centre?
a) pipe centre
b) revolving centre
c) insert-type centre
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are the types of lath centres. Insert type centre is more economical compare to other centres.

14. Self-driving live centre is usually mounted on the tailstock.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Self-driving live centre is usually mounted on the head stock spindle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.