Machine Tools Questions and Answers – Milling Machine Basics – 1

This set of tough Machine Tools and Machining questions and answers focuses on “Milling Machine Basics”.

1. The various milling process may be classified in ______ categories.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Various milling process may be classified in 2 categories: peripheral milling and face milling.

2. Upmilling and downmilling are the subtype of ________ milling process.
a) peripheral milling
b) face milling
c) both peripheral milling and face milling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Peripheral milling is the type of milling in which produced machine surface remains parallel to the axis of cutter.

3. Which of the following milling is known as conventional milling?
a) upmilling
b) downmilling
c) both upmilling and downmilling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Up milling is also known as conventional milling as in this process metal is removed by cutter which rotates in the opposite direction of the travel of the work piece.
advertisement
advertisement

4. Which of the following process is also known as climb milling?
a) upmilling
b) downmilling
c) both upmilling and downmilling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Down milling is also known as climb milling as in this process metal is removed by cutter which rotates in the same direction of the travel of the work piece.

5. The thickness of the chip in upmilling is _______ at the beginning of the cut.
a) minimum
b) maximum
c) zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the working of the upmilling, at the begining the the thickness of chip is minimum as cutting force vary from zero to maximum in upmilling. So intially thickness of chip is minimum.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The thickness of the chip in upmilling is _______ in when the cut terminates.
a) minimum
b) maximum
c) zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The cutting force vary from zero to maximum in up milling. At the end due to maximum force chip thickness is high.

7. The upmilling operation is not safe.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. The upmilling opertion is safe. This is the benefit of this process.
advertisement

8. Machine vibration isn’t there in upmilling process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is the disadvantage of this process. The upmilling is feasible.

9. The cutting force is directed _____ and this tends to lift the work from the fixture in upmilling.
a) upward
b) downward
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the disadvantage of this process. The extra clamping forces may be required to fix the job on the table.
advertisement

10. In upmilling, the surface milled appears to be slightly wavy.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the disadvantage of upmilling. But its surface finish can be improved. Cutting fluid used by it is little bit complicated.

11. The cutting action can be done from both sides of the table to finish the job. This is the advantage of _____ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This is the advantage of downmilling process. Its cutter turn are in similar direction.

12. Smooth cut can be obtained in downmilling process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Use of cutting fluid is simple. It can produce smooth cut. This is the advantage of this process.

13. More depth of cut can be used in ______milling process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This is the advantage of downmilling process. The cutting force vary from maximum to zero in this process.

14. In downmilling, clamping difficulty is not high.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: In downmilling, forces are enough on job to press down so no concern for clamping difficulty.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice tough questions and answers on all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.