Forming Questions and Answers – Drop and Press Forging

«
»

This set of Forming Question Bank focuses on “Drop And Press Forging”.

1. In which of the following processes most noise is produced?
a) Press forging
b) Drop forging
c) Open die forging
d) Closed die forging
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following processes, that is press forging, drop forging, open die forging and closed die forging, drop forging is a process where more amount of noise occurs.
advertisement

2. In which of the following processes most vibration is produced?
a) Press forging
b) Drop forging
c) Open die forging
d) Closed die forging
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. Which of the following hammers is also called a gravity hammer?
a) Board hammer
b) Air-lift hammer
c) Power drop hammer
d) Nail hammer
View Answer

Answer: a
Explanation: Among the following type of drop hammers, that is, board hammer, air-lift hammer, power drop hammer and nail hammer, board hammer is also called a gravity hammer.

4. Which of the following hammers is also called a steam hammer?
a) Board hammer
b) Air-lift hammer
c) Power drop hammer
d) Nail hammer
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. Drop forging is the most accurate form of forging.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It has been observed that press forging is a process which works more smoothly and is lot more accurate than drop forging.
advertisement

6. In drop forging, the anvil is lighter than the hammer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In drop forging, the anvil is a lot heavier than the hammer. To absorb the blow caused by the hammer, the anvil is made 20 times heavier than the hammer.

7. In which of the following processes, life of dies is less?
a) Hot forging
b) Cold forging
c) Drop forging
d) Open die forging
View Answer

Answer: c
Explanation: In drop forging method, the forging is produced when there is a drop of the hammer on the metal. This causes the life of the hammer and the dies to be less.

8. How much do the presses in press forging weigh?
a) 200-300 tonnes
b) 300-400 tonnes
c) 400-500 tonnes
d) 500-600 tonnes
View Answer

Answer: d
Explanation: The presses used for such forging processes are manufactured for very heavy use. The presses which are generally used in press forging are of the capacity of 500 to 600 tonnes.

9. Which of the following method is used for making wheel discs?
a) Drop forging
b) Press forging
c) Open die forging
d) Closed die forging
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following methods, press forging is one method that is the most widely and commonly used method for the manufacture of hollow bodies, wheel discs and panels.
advertisement

10. Which of the following method is used for making crankshafts?
a) Drop forging
b) Press forging
c) Open die forging
d) Closed die forging
View Answer

Answer: a
Explanation: For the making of products like car axles, crankshafts, leaf springs and jet turbines, the method of drop forging is used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Forming.

To practice Forming Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn