Forming Questions and Answers – Open and Closed Die Forging

This set of Forming Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Open and Closed Die Forging”.

1. What is the open hearth called in which the metal is heated to its plastic state?
a) Roger’s forging
b) Black’s forging
c) Smith’s forging
d) Gold’s forging
View Answer

Answer: c
Explanation: The open hearth in which the metal is brought to its plastic state by increasing its temperature is called as Smith’s forging.

2. Which of the following process is done above the recrystallization temperature?
a) Hot forging
b) Cold forging
c) Impact forging
d) Gradual pressure forging
View Answer

Answer: a
Explanation: Among hot forging, cold forging, impact forging and gradual pressure forging, hot forging is done above the recrystallization temperature, but below the melting point.

3. Which of the following method is used for manufacturing screws?
a) Hot forging
b) Cold forging
c) Impact forging
d) Gradual pressure forging
View Answer

Answer: b
Explanation: For the manufacturing of products like screws, pins or nails, the process of hot forging or impact forging is not recommended. But, for this, cold forging is highly used.
advertisement
advertisement

4. Which of the following method is used for manufacturing shafts?
a) Open die forging
b) Closed die forging
c) Impact forging
d) Flashless forging
View Answer

Answer: a
Explanation: While the manufacture of products like shafts, discs or rings, the method of closed die forging or impact forging or flashless forging is not advised, but open die forging is used.

5. In which of the following process, does the die have a concave surface?
a) Fullering
b) Edging
c) Cogging
d) Cavitising
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following processes, that are fullering, edging, cogging and cavitising, edging is a process in which, the die has a concave shape.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Cold forging causes a reduction in strength of material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Strain hardening is caused by cold forging, whereas hot forging results in a reduction of the strength of the material.

7. In which of the following process, does the die have a convex surface?
a) Fullering
b) Edging
c) Cogging
d) Cavitising
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. Which of the following operation is called incremental forging?
a) Fullering
b) Edging
c) Cogging
d) Cavitising
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following process, cogging is the operation in which the surface is contoured a little. This process is also called as incremental forging.

9. Which of the following process is used for making slabs?
a) Fullering
b) Edging
c) Cogging
d) Cavitising
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following processes, cogging is a process which is used for the manufacturing of processes like blooms and slabs from the cast ingots.
advertisement

10. The cost of cold dies is high.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is observed that the initial cost of dies in case of cold dies forging is comparatively high. Not just that, but this process is also a little complex one.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Forming.

To practice all areas of Forming for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.