Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Mechanisms of Creep & Creep Resistant Materials

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanisms of Creep & Creep Resistant Materials”.

1. Creep occurs at a temperature above ________
a) 0.16 Tm
b) 0.22 Tm
c) 0.4 Tm
d) 0.91 Tm
View Answer

Answer: c
Explanation: Creep is defined as the permanent deformation of a material due to the application of steady load. It is appreciable only at temperatures above 0.4 Tm.
advertisement

2. __________ experiences creep at room temperature.
a) Iron
b) Copper
c) Nickel
d) Lead
View Answer

Answer: d
Explanation: Room temperature is about the same as that of the melting point of lead. Therefore, nickel experiences creep at that temperature under its own load. The room temperature of iron and copper is 0.16 Tm and 0.22 Tm respectively, at which creep does not occur.

3. _______ is known as steady-state creep.
a) Primary creep
b) Secondary creep
c) Tertiary creep
d) Quaternary creep
View Answer

Answer: b
Explanation: Creep occurs in three stages known as primary, secondary, and tertiary creep. Secondary creep is also known as steady-state creep since the rate of work and recoveries are equal.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following does not affect creep?
a) Grain size
b) Thermal stability
c) Chemical reactions
d) Crystal structure
View Answer

Answer: d
Explanation: Coarse-grained materials and those having higher thermal stability generally affect creep resistance of a material. The chemical reaction involved and work hardening also influence the creep resistance.

5. The time required for the occurrence of creep is known as _________
a) Creep resistance
b) Creep life
c) Creep limit
d) Creep recurrence
View Answer

Answer: b
Explanation: Creep life is defined as the time required for the occurrence of creep fracture in a material under static load. Creep limit is defined as the maximum static stress that will result in creep. Creep resistance is known as the resistance offered by the material over creep.
advertisement

6. Which of the following will be rendered useless for prevention of creep?
a) Coarse-grained material
b) Strain hardening
c) Precipitation hardening
d) Quenching
View Answer

Answer: d
Explanation: Creep fracture can be prevented by using coarse-grained materials and treatment by strain hardening a precipitation hardening. The material must be free from residual stresses and can also be heat treated.

7. MgO and Al2O3 can be used at high temperature creep resistance due to _________
a) High melting point
b) High oxygen concentration
c) Low density
d) Chemical stability
View Answer

Answer: a
Explanation: Creep starts to occur at a temperature higher than 0.4 Tm. Therefore, high melting point materials like MgO and Al2O3 are used for high-temperature operations.
advertisement

8. Iron base alloys have melting point around __________
a) 900oC
b) 1500oC
c) 1900oC
d) 2400oC
View Answer

Answer: b
Explanation: The most commonly used high-temperature alloys are iron base, nickel base, and cobalt base alloys. Each of these alloys possesses a high melting point temperature of around 1500oC.

9. Strengthening of an iron base, nickel bade, and cobalt base alloys is done by __________
a) Precipitation hardening
b) Grain boundary hardening
c) Dispersion hardening
d) Transformation hardening
View Answer

Answer: c
Explanation: Iron base, nickel base, and cobalt base alloys have creep resistance around a temperature of 0.5 Tm. Their creep resistance can be improved by a heat treatment process known as dispersion hardening.
advertisement

10. Why can’t cold working be used for strengthening in case of plastic deformation?
a) Recrystallization
b) Thermal instability
c) Lowers tensile strength
d) Introduces coarsening
View Answer

Answer: a
Explanation: At temperatures above 0.4 Tm, recrystallization occurs readily. This results in the loss of strength of the cold-worked material. Therefore, for plastic deformation, cold working is generally avoided for creep resistance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.