Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Bonding in Solids

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bonding in Solids”.

1. What is the bond energy of iron?
a) 7.8 KJ/mol
b) 401.3 KJ/mol
c) 639.5 KJ/mol
d) 1692.9 KJ/mol
View Answer

Answer: b
Explanation: The bond energy of a material is defined as the energy required to return the atoms to an infinite separation. Iron forms a metallic bond with a bond energy of 401.3 KJ/mol.
advertisement

2. Which type of bond is formed in silicon dioxide?
a) Metallic
b) Covalent
c) Ionic
d) Intermolecular
View Answer

Answer: b
Explanation: The strength of the interatomic bond influences the melting and boiling points of the substances. Silicon dioxide has a covalent bond, whereas sodium chloride and nitrogen are ionic and intermolecular, respectively.

3. What is the bond energy of silicon dioxide?
a) 7.8 KJ/mol
b) 401.3 KJ/mol
c) 639.5 KJ/mol
d) 1692.9 KJ/mol
View Answer

Answer: d
Explanation: The bond energy of a material is defined as the energy required to return the atoms to an infinite separation. Silicon dioxide forms a covalent bond with a bond energy of 1692.9 KJ/mol. Nitrogen, iron, and sodium chloride have bond energies of 7.8 KJ/mol, 401.3 KJ/mol, and 1692.9 KJ/mol correspondingly.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A van der Waals bond is a _________ bond.
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) Quaternary
View Answer

Answer: b
Explanation: Atomic bonds are classified as either primary bonds or secondary bonds. Primary bonds are further classified as ionic, covalent, and metallic, whereas van der Waals is a secondary bond.

5. Which bond does this representation illustrate?
The bond representation is metallic influences melting & boiling points of substances
a) Metallic
b) Covalent
c) Ionic
d) Intermolecular
View Answer

Answer: a
Explanation: The strength of the interatomic bond influences the melting and boiling points of the substances. In metallic bonding, the valency electrons are not bound to any particular pairs of atoms. These are applied to most pure metals and alloys.
Take Engineering Materials and Metallurgy Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Covalent bond is also known as ___________ bond.
a) Electrovalent
b) Electrolytic
c) Heteropolar
d) Homopolar
View Answer

Answer: d
Explanation: Covalent bonds are primary bonds which are formed when electrons are exchanged between atoms. It is also called as a homopolar bond. An ionic bond can also be called a heteropolar of the electrovalent bond.

7. Which among the following is not a type of intermolecular bond?
a) Dispersion
b) Dipole
c) Nitrogen
d) Hydrogen
View Answer

Answer: c
Explanation: Intermolecular forces are weak forces that account for the mutual interaction between the molecules. These intermolecular bonds are classified as dispersion bonds, hydrogen bonds, and dipole bonds.
advertisement

8. Which type of bonding does this illustration depict?
The type of bonding depict is dipole provides mechanism for molecular bonding
a) Dispersion
b) Dipole
c) Ionic
d) Hydrogen
View Answer

Answer: b
Explanation: The center of positive charge and negative charge are separated. This produces an electrical dipole which provides a mechanism for molecular bonding.

9. How strong is a dipole bond?
a) Stronger than ionic bond
b) Stronger than dispersion bind
c) Weaker than dispersion bond
d) Equal to ionic bond
View Answer

Answer: b
Explanation: An electrical dipole provides a mechanism for molecular bonding. The presence of a permanent dipole moment increases the attraction forces between molecules. A dipole bond is weaker than an ionic bond but is stronger than a dispersion bond.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.