Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Thermal Properties

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermal Properties”.

1. The response of a material due to the function of heat is known as __________
a) Mechanical property
b) Electrical property
c) Chemical property
d) Thermal property
View Answer

Answer: d
Explanation: Mechanical properties deal with the effects of external forces, while electric properties deal with the effect of the flow of electricity, and chemical properties are related to a material’s effects due to reaction with other substances. Thermal properties deal with heat and temperature effects on the material.
advertisement

2. The heat capacity of a material defined as ___________
a) The heat capacity of a material defined - option a
b) The heat capacity of a material defined - option b
c) The heat capacity of a material defined - option c
d) The heat capacity of a material defined - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat capacity of a material is defined as the ratio of energy required to the temperature change (The heat capacity of a material defined - option a). Specific heat is expressed by The heat capacity of a material defined - option c.

3. Specific heat of materials is expressed in terms of __________
a) W/m K
b) J/K
c) J/kg K
d) m3/kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Specific heat capacity of a material is an intensive property expressed in terms of J/kg K. Thermal conductivity, heat capacity, and specific volume are expressed in terms of W/m K, J/K, and m3/kg correspondingly.
advertisement
advertisement

4. What effect does the addition of thermal energy have on a material?
a) Thermal contraction
b) Thermal expansion
c) No change
d) Reproduction
View Answer

Answer: b
Explanation: Addition of heat or thermal energy results in an increase in magnitude as a theory of basic laws of thermodynamics. Hence, on the addition of thermal energy, thermal expansion occurs.

5. Which term is used to define the temperature at which a substance changes its status from solid to liquid?
a) Boiling point
b) Melting point
c) Condensation point
d) Freezing point
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature at which a substance changes from solid state to liquid is known as the melting point; here the temperatures of solid and liquid are in equilibrium. The shift of liquid state to solid is known as the freezing point. The transition from gaseous state to liquid is known as condensation, while that of liquid to gaseous is known as the boiling point.
advertisement

6. The melting point of Iron (Fe) is _________
a) 660oC
b) 1084oC
c) 419oC
d) 1538oC
View Answer

Answer: d
Explanation: The melting point of Iron is 1538oC, whereas the melting points of aluminum (Al), zinc (Zn), and copper (Cu) are 660oC, 419oC, and 1084oC in that order.

7. The ability of a body to withstand sudden and severe temperature changes is known as________
a) Thermal shock resistance
b) Thermal resistance
c) Thermal transmittance
d) Deployment
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal shock resistance is the ability of a body to withstand sudden and severe temperature changes. Thermal resistance is a property by which a material resists heat flow. Thermal transmittance is the rate of transfer of heat through one square meter, divided by the difference in temperature. The thermal admittance is known as the knack of a material to transmit heat when there is temperature variation on its opposite sides.
advertisement

8. How is the spalling resistance index defined?
a) The spalling resistance index defined - option a
b) The spalling resistance index defined - option b
c) αL∆T
d) The spalling resistance index defined - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: The spalling resistance index defined - option c

9. What effect do thermal variations in volume have on a body?
a) Expansion
b) Contraction
c) Cracking
d) Phase transformation
View Answer

Answer: c
Explanation: Cracking is the effect of thermal variation in the volume of a body. Expansion, contraction, and phase transformation are the ways in which these volume changes occur, i.e. they are causes, and not effects.
advertisement

10. The temperature at which plastics begin to become softer and defer under a load is known as _________
a) Softening point
b) Melting point
c) Eutectic point
d) Heat distortion point
View Answer

Answer: d
Explanation: Heat distortion point is the temperature at which plastics begin to become softer and defer under a load. The softening point is the temperature at which a flat-ended needle of 1 mm2 penetrates the test same at 1 mm2 depth. Eutectic point the temperature at which a mixture freezes or melts. The melting point is the temperature at which the state of the body changes from solid to liquid.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.