Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Types of Corrosion and Oxidation

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Corrosion and Oxidation”.

1. Which code is followed by the corrosion of metals?
a) Burger’s vector
b) Pilling–Bedworth
c) Frank-Read mechanism
d) Miller’s theorem
View Answer

Answer: b
Explanation: The Pilling-Bedworth ratio is the ratio of the volume of the basic cell of a metal oxide to the volume of the basic cell of an equivalent or standard metal. It is used to find out the likeliness of the metal to corrode or resist it.

2. What is the Faraday’s constant?
a) 96.49 kC mol-1
b) 99.01 kC mol-1
c) 100.3 kC mol-1
d) 104.49 kC mol-1
View Answer

Answer: a
Explanation: The Faraday’s constant is used to determine the magnitude of electric charge per mole of electrons. It is denoted as F and is named after Michael Faraday. The accurate value of this constant is 96485.33289(59) C mol-1.

3. How is the Faraday’s constant defined?
a) F = e NA
b) F = e / NA
c) F = e + NA
d) F = NA / e
View Answer

Answer: a
Explanation: The Faraday’s constant is used to determine the magnitude of electric charge per mole of electrons. It is denoted by F = e NA. Here, e is the charge of an electron and NA is Avogadro’s constant.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the free energy of formation value for Al2O3?
a) 419 kJ mol-1
b) 1045 kJ mol-1
c) 1576 kJ mol-1
d) 2562 kJ mol-1
View Answer

Answer: c
Explanation: The free energy of formation of metal oxides is denoted by ΔG and is noted at 25oC. This value is 1045 kJ mol-1 for Cr2O3 and 1576 kJ mol-1 for Al2O3.

5. What is the Piling-Bedworth ratio of MgO?
a) 0.41
b) 0.79
c) 1.71
d) 2.03
View Answer

Answer: b
Explanation: The Pilling-Bedworth ratio is the ratio of the volume of the basic cell of a metal oxide to the volume of the basic cell of an equivalent or standard metal. This ratio is 0.41, 0.79, 1.71, and 2.03 for K2O, MgO, Cu2O, and Cr2O3 in that order.

6. The potential of metal in nonstandard conditions is given by _________
a) The potential of metal in nonstandard conditions - option a
b) The potential of metal in nonstandard conditions - option b
c) The potential of metal in nonstandard conditions - option c
d) The potential of metal in nonstandard conditions - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: Every material has a standard electrode potential that will change based on the purity of the metal. The potential under nonstandard condition is defined by The potential of metal in nonstandard conditions - option a.

7. A galvanic cell set up due to differences in the concentration of metal ion is known as ________
a) Concentration ion
b) Concentration cell
c) Admiralty ion
d) Admiralty cell
View Answer

Answer: b
Explanation: A region in the electrolyte where the metal ions are less in number is known as anodic. Such differences in concentration of metal ion may result in the formation of a galvanic cell known as concentration cell.
advertisement

8. A galvanic cell formed due to residual stresses is known as ________
a) Stress cell
b) Residual cell
c) Residual ion
d) Admiralty cell
View Answer

Answer: a
Explanation: A galvanic cell can be formed due to various residual stresses in a metal. The stressed region is more active and anodic in nature. These cells can be formed due to dislocation density in a cold worked metal or in a polycrystalline metal.

9. The phenomenon where the density of metal is exceptionally low due to increasing potential is known as _______
a) Polarization
b) Ionization
c) Passivation
d) Canonization
View Answer

Answer: c
Explanation: When the potential of metal increases, its current density increases. However, after the critical value, it is lowered suddenly and remains constant for a while. This is known as passivation.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.