Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Structure and Properties of Elastomers

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Structure and Properties of Elastomers”.

1. Plastics and elastomers differ due to their properties of ________
a) Resistivity
b) Dielectric strength
c) Acoustic insulation
d) Extensibility
View Answer

Answer: d
Explanation: Elastomers are polymeric materials similar to plastic resins. They are otherwise known as rubbers. The difference between plastics and elastomers lies in their ability to stretch.
advertisement

2. Which of the following is not a characteristic of rubber?
a) Non-crystalline
b) Electrical conductivity
c) Chemical resistance
d) Low softening temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: Elastomers are hydrocarbon polymeric materials that are non-crystalline in nature. These materials possess high chemical and corrosion resistance, and a relatively low softening temperature. However, they are poor conductors of heat, which in effect make them non-conductors of electricity.

3. Which kind of polymer arrangement does the below diagram represent?
The kind of polymer arrangement the diagram represents is stretched vulcanized
a) Unvulcanized
b) Vulcanized
c) Stretched vulcanized
d) Stretched unvulcanized
View Answer

Answer: c
Explanation: Polymer structures in elastomers are classified as vulcanized (unstretched), unvulcanized, or stretched vulcanized rubber. The vulcanization process involves cross-linking of covalent bonds. This results in a material similar to a thermoset.
advertisement
advertisement

4. Which polymeric arrangement does the figure represent?
The polymeric arrangement the figure represents is Unvulcanized
a) Unvulcanized
b) Vulcanized
c) Stretched vulcanized
d) Stretched unvulcanized
View Answer

Answer: a
Explanation: Polymer structures in elastomers are classified as vulcanized (unstretched), unvulcanized, or stretched vulcanized rubber. In the unstretched state, these elastomers are amorphous. This is due to the arbitrariness of the polymer arrangement.

5. How does the crystallinity of an elastomer affect its strength?
a) Increases with increase in crystallinity
b) Increases with decrease in crystallinity
c) Decreases with increase in crystallinity
d) No effect
View Answer

Answer: a
Explanation: When elastomer polymers are stretched, the chains tend to straighten and align. This increases the crystallinity of the elastomer, which in turn increases the strength.
advertisement

6. The loss of heat in elastomers due to friction is known as ________
a) Resilience
b) Hardness
c) Resistivity
d) Hysteresis
View Answer

Answer: d
Explanation: Resilience is defined as the ability of an elastomer to accumulate energy. Some of this energy is lost due to internal friction or frictional heat. This loss of heat is known as hysteresis.

7. How is the hardness of an elastomer measured?
a) Bloom
b) Brinnell hardness test
c) Rockwell hardness test
d) Shore durometer
View Answer

Answer: d
Explanation: Shore durometer is a standard test conducted to measure the hardness of an elastomer. This scale ranges from values of 0 to 100, indicating a higher hardness for the higher number.
advertisement

8. What is the thermal conductivity of rubber?
a) 0.04 W/m oC
b) 0.16 W/m oC
c) 0.64 W/m oC
d) 1.12 W/m oC
View Answer

Answer: b
Explanation: Elastomers are regarded as materials having low heat conduction and electrical conduction abilities. They have a low thermal conductivity of 0.16 W/m oC and a specific gravity of 1.0-1.8. The resistivity of elastomers ranges from 106 to 1010 ohm/oC m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

advertisement

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.