Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Insulating Materials – 1

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Insulating Materials – 1”.

1. Which of the following is an application of asbestos?
a) Fireproofing
b) Conduction of heat
c) X-ray tubes
d) Optical glass
View Answer

Answer: a
Explanation: Asbestos is a common insulation material used for fireproofing and in buildings or industrial applications. Natural asbestos is found in rocks and has a density equal to that of the rock.
advertisement

2. What kind of mineral is Chrysotile?
a) Glass
b) Asbestos
c) Diamond
d) Cork
View Answer

Answer: b
Explanation: Chrysotile is the most important mineral type of asbestos, accounting for close to 93% of the asbestos production. It is a hydrated magnesium silicate formed from a group of serpentine mineral. They have good fire resistance, are flexible, and tough.

3. Which of the following is a characteristic of asbestos minerals?
a) Poor strength
b) Heat resistance
c) Poor bonding
d) Reacts with acids
View Answer

Answer: b
Explanation: Asbestos minerals are highly preferred in their fibrous form. They possess high strength, surface area, and good bonding characteristics. They are also resistant to heat, acids, and moisture.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the specific heat of Chrysotile?
a) 0.033
b) 0.266
c) 0.469
d) 0.788
View Answer

Answer: b
Explanation: Chrysotile is the most preferred mineral of asbestos. However, it has poor resistance to acids and alkalies. Its specific heat is 0.266 BTU/lb/F.

5. Which is of following is not an asbestos mineral?
a) Actinolite
b) Amosite
c) Crocidolite
d) Pyroceram
View Answer

Answer: d
Explanation: Asbestos is a term used to describe a list of minerals. These fibrous minerals are chrysotile, amosite, crocidolite, actinolite, tremolite, and anthophyllite. Pyroceram, on the other hand, is a type of glass.
advertisement

6. What makes up the primary composition of glass?
a) MgO
b) K2O
c) SiO2
d) BaO
View Answer

Answer: c
Explanation: Glass is primarily composed of SiO2 with over 70% in bulb and bottle glass, and over 80% in Pyrex. K2O Is generally found having a composition of less than or around 1%. MgO and BaO aren’t found in Pyrex but are available in bottle and bulb glass having less than 4%.

7. Pyrex glass is otherwise known as _________ glass.
a) soda lime
b) fused silica
c) borosilicate
d) pyroceram
View Answer

Answer: c
Explanation: Pyrex is a glass mainly used for manufacturing laboratory equipment. It is more commonly known by the name of borosilicate glass. This glass has a low expansion coefficient and a good spalling resistance.
advertisement

8. Pyroceram glass softens above ______
a) 1000oC
b) 2000oC
c) 4500oC
d) 5500oC
View Answer

Answer: b
Explanation: Pyroceram is a common glass type of crystalline glass. This crystalline glass softens above 2000oC and has a low specific heat of about 0.1.

9. Cork is composed of _____ air.
a) <1%
b) <10%
c) 20%
d) >50%
View Answer

Answer: d
Explanation: Cork is an insulating material made from the outer bark of oak trees. It is composed of at least 50% air, which makes it one of the lightest solids. It has a specific gravity of around 0.25.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.