Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Iron and Iron Carbide System

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Iron and Iron Carbide System”.

1. The eutectic point in the iron-iron carbide phase diagram occurs at __________ weight % composition of carbon.
a) 0.022
b) 0.77
c) 2.11
d) 4.30
View Answer

Answer: d
Explanation: The iron-iron carbide equilibrium diagram is constructed by plotting the composition of carbon against the temperature. At 4.3 weight % of carbon, eutectic point is formed.
advertisement

2. At what temperature does δ ferrite melt?
a) 1674 F
b) 1990 F
c) 2541 F
d) 2800 F
View Answer

Answer: d
Explanation: δ ferrite is formed as a BCC phase due to heating of austenite at 2541 F. This δ ferrite finally melts at 2800 F and these changes are plotted on the iron-iron carbide equilibrium diagram.

3. What is the solubility of α ferrite at 0oC?
a) 0.1%
b) 0.02%
c) 0.005%
d) 0.0004%
View Answer

Answer: c
Explanation: α ferrite is an interstitial solid solution of carbon in a BCC crystal lattice. It has a solubility of 0.02% at 723oC and decreases to 0.005% at 0oC.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the crystal structure of austenite upon heating?
a) Body-centered cubic
b) Face-centered cubic
c) Hexagonal closely packed
d) Body-centered tetrahedral
View Answer

Answer: b
Explanation: At room temperature, ferrite exists as a BCC crystal as seen on the iron-iron carbide equilibrium diagram. Upon heating, this changes into austenite in FCC form at 1674 F.

5. How much iron does cementite contain?
a) 6.67%
b) 24.23%
c) 73.4%
d) 93.3%
View Answer

Answer: d
Explanation: Cementite is an intermetallic compound of iron-carbon (Fe3C). It has a solubility that is negligible with a composition of 6.67% C and 93.3% Fe.
advertisement

6. What is the maximum solubility of carbon in austenite at 1148oC?
a) 0.09%
b) 0.8%
c) 2.08%
d) 14.35%
View Answer

Answer: c
Explanation: Austenite is an FCC crystal with a solubility of 2.08% at 1148oC which decreases to 0.8% at 723oC. δ ferrite has a maximum solid solubility of 0.09% at 1465.

7. At what temperature does peritectic reaction occur?
a) 1778oC
b) 1495oC
c) 1148oC
d) 723oC
View Answer

Answer: b
Explanation: In a peritectic reaction, 0.53% C of liquid combines with 0.09% C of ferrite at 1495oC. This results in the formation of ϒ austenite (0.17% of C).
advertisement

8. Peritectic reactions are applicable for carbon contents up to _________
a) 0.1%
b) 0.26%
c) 0.55%
d) 0.96%
View Answer

Answer: c
Explanation: In a peritectic reaction, 0.53% C of liquid combines with 0.09% C of ferrite at 1495oC. This results in the formation of ϒ austenite (0.17% of C). This reaction affects only solidification of steels with less than 0.55% carbon.

9. How much austenite does eutectic reaction form?
a) 4.3%
b) 6.67%
c) 11.28%
d) 17.89%
View Answer

Answer: a
Explanation: In a eutectic reaction, 4.7% C of liquid at 1148oC forms ϒ austenite (2.08% of C) and Fe3C (6.67% of C). This reaction holds great importance for cast irons.
advertisement

10. At what temperature does eutectoid reaction occur?
a) 418oC
b) 666oC
c) 723oC
d) 928oC
View Answer

Answer: c
Explanation: In a eutectoid reaction, 0.8% C of ϒ austenite at 723oC forms α ferrite (0.02% of C) and Fe3C (6.67% of C). This reaction holds great importance for heat treatment of steels.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.