Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Insulating Materials – 2

«
»

This set of Engineering Materials and Metallurgy test focuses on “Insulating Materials – 2”.

1. A copolymer of butadiene and acrylonitrile is known as __________
a) Nitrile rubber
b) Butyl rubber
c) Polysulphide rubber
d) Fluorine rubber
View Answer

Answer: a
Explanation: Nitrile rubber is a copolymer formed by a combination of butadiene and acrylonitrile. It has good tensile strength and exceptional adhesion. It is largely used in aircraft fuel tanks, printing rollers, and O-rings.
advertisement

2. What is the percentage of elongation of styrene butadiene rubber?
a) 60-70%
b) 140-160%
c) 250-300%
d) 500-600%
View Answer

Answer: d
Explanation: Styrene butadiene rubber is a low-cost synthetic rubber having tremendous resistance to aging. It has a poorer tensile strength which can be improved by vulcanizing, and elongation of 500-600%.

3. Isoprene added to isobutylene gives _______
a) Nitrile rubber
b) Butyl rubber
c) Polychloroprene rubber
d) Silicone rubber
View Answer

Answer: b
Explanation: Butyl rubber is a polymer made from a combination of isobutylene and 3% of isoprene. It possesses low strength and high elongation, with good chemical and dielectric properties. It is mainly used for liners and inner tubes.

4. What is the common name for polysulphide rubber?
a) Neoprene
b) Polyurethane
c) Thiokol
d) Hypalon
View Answer

Answer: c
Explanation: Thiokol is a rubber which holds admirable resistance to oil and solvents. It also has good electrical resistivity and superb resistance to ozone. It is mainly used in aircraft fuel tanks, gaskets et cetera.
advertisement

5. Which of the following is not a method of fabrication of rubber?
a) Compression molding
b) Calendering
c) Buffing
d) Vacuum forming
View Answer

Answer: c
Explanation: Some of the basic forming and fabrication techniques for rubber include compression molding, calendering, injection and transfer molding, and extrusion among others. Tumbling, trimming, and buffing are techniques of finishing this fabricated rubber.

6. Mica manufactured by internal resistance melting method is melted at ______
a) 1118oC
b) 1208oC
c) 1365oC
d) 1480oC
View Answer

Answer: c
Explanation: Mica is usually manufactured either as ruby mica or phlogopite mica. The synthetic mica is produced by internal resistance melting method. This method uses graphite electrodes and melts mica at 1365oC.

7. Ruby mica is more commonly known as ______
a) Muscovite
b) Phlogopite
c) Urethane
d) Neoprene
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural mica is available as muscovite and phlogopite among the commonly used forms. Muscovite, otherwise known as ruby mica, is generally odorless. It is often favored in electrical applications.
advertisement

8. Natural muscovite is normally stable up to ______
a) 300oC
b) 600oC
c) 800oC
d) 1000oC
View Answer

Answer: b
Explanation: Muscovite contains about 4.5% water and is stable up to 600oC. Above this temperature, it breaks down due to volatilization. Phlogopite contains 3% water and is stable up to 800oC.

9. Which of the following is not a form of mica?
a) Fully trimmed
b) Partially trimmed
c) Film
d) Wire
View Answer

Answer: d
Explanation: Mica is commonly available in four forms classified as fully-trimmed, partially-trimmed, films, or scrap. Fully-trimmed and partially-trimmed mica are of a minimum of 0.007 inches in thickness. This quality of mica influences the cost of the material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

advertisement

To practice all areas of Engineering Materials and Metallurgy for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn