Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Metal Composition Testing, Inspection of Materials

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Metal Composition Testing, Inspection of Materials”.

1. What is the disadvantage of wet analysis?
a) Inaccuracy
b) Time-consuming
c) Not suitable for iron-carbon alloys
d) Causes fatigue
View Answer

Answer: b
Explanation: Wet analysis is a method of testing for mechanical composition. This technique is accurate but is time-consuming. Wet techniques for iron-base and copper alloys are straightforward. However, there are difficulties measuring boron in boron-treated steels, magnesium in ductile iron, and for carbon contents less than 0.04%.

2. Which spectrometer allows analysis of carbon and sulfur?
a) Vacuum spectrometer
b) Airpath spectrometer
c) Tube spectrometer
d) Rayleigh spectrometer
View Answer

Answer: a
Explanation: In a spectrometer, only selected wavelengths are recorded through entrance slits. These are dispersed by the grating and then go through exit slits for a particular set of elements. Airpath spectrometer does not allow determination and analysis of carbon and sulfur, whereas vacuum spectrometer does.

3. A ___________ is used to measure the blackness of lines in a spectrograph.
a) X-ray tube
b) Manometer
c) Quantometer
d) Densitometer
View Answer

Answer: d
Explanation: For a spectrograph, the complete spectrum is recorded on a black-and-white 35 mm film. Densitometer then measures the blackness of lines, from which the concentration can be calculated. A quantometer is a separate device used for automatic quantitative analysis in spectroscopy.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. For a concentration of about 0.0001 to 2%, which method of analysis is used?
a) X-ray fluorescence
b) Optical emission spectroscopy
c) Surface spectroscopy
d) Laser fluorescence
View Answer

Answer: b
Explanation: A metal to be analyzed by XRF or OES requires a specially poured, chill-cast sample to retain the elements in solution and maintain homogeneity. XRF is most accurate at concentrations of about 0.1-50% whereas OES is most accurate for concentrations of 0.0001-2%.

5. Visual inspection may be done for which of the following activities?
a) Internal shrinkage
b) Blowholes
c) Porosity
d) Counterbalance weights
View Answer

Answer: d
Explanation: Visual inspection is the simplest, fastest, and most commonly employed inspection technique. However, it requires greater skills of the inspector to identify the defects. It is mostly used for castings such as manhole covers, drains, counterbalance weights etc.
Take Engineering Materials and Metallurgy Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. How can porosity of material be inspected?
a) Hammer test
b) X-ray radiography
c) Gamma-ray radiography
d) Liquid penetrant test
View Answer

Answer: a
Explanation: Certain defects such as internal shrinkage, porosity, blowholes, and slag inclusions affect the casting soundness. These can be detected by a hammer test. Here, the casting is suspended above the floor, struck with a hammer at different places, and the sound produced is carefully noted.

7. What is used as the source of rays for radiography?
a) Uranium-235
b) Tellurium
c) Cobalt-60
d) Manganese dioxide
View Answer

Answer: c
Explanation: Radiography is done by exposing the components to short wavelength radiation in the form of x-rays or gamma-rays. These rays are derived from a source like an x-ray tube or cobalt-60.
advertisement

8. The x-ray film showing light and dark areas is known as _________
a) Quantograph
b) Exograph
c) Wilbur’s film
d) Smith’s film
View Answer

Answer: b
Explanation: Most defects such as blow holes, porosity, cracks etc., possess less density than the sound of metal casting. As a result, they transmit x-rays better than the sound metal does. This gives the film a dark appearance where the defects are present. The exposed and developed x-ray film showing light and dark areas is termed as a radiograph or an exograph.

9. Which of the following holds true for gamma-ray radiography as compared to x-ray radiography?
a) Better detection of castings of uniform thickness
b) Better for detection of small defects
c) More rapid method
d) Used for thick castings
View Answer

Answer: d
Explanation: Gamma-rays are used for detecting small defects in casting sections less than 50 mm as well as castings thicker than those in x-rays. Gamma-rays are better for examination of varying thickness due to less scatter. X-ray is a much quicker method requiring seconds or minutes, whereas gamma-ray method requires hours.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.