Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Miscellaneous Alloying Elements – 2

«
»

This set of Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers for Freshers focuses on “Miscellaneous Alloying Elements – 2”.

1. Which nickel alloy is used as a substitute in tableware and jewelry?
a) Nickel-iron
b) Nickel-copper
c) Nickel-chromium
d) Nickel-silver
View Answer

Answer: d
Explanation: Nickel-silver is used as a low-cost substitute for silver in jewelry and tableware, by electroplating on the surface. Surprisingly, however, it does not contain any silver. They are added to appear silvery-white and improve corrosion resistance and strength. They can also be used for musical and scientific instruments and marine applications.
advertisement

2. Which of the following is an application of Inconel?
a) Furnace chamber
b) Chemical storage tank
c) Pumps
d) Spray nozzles
View Answer

Answer: a
Explanation: Inconel is a nickel-chromium alloy containing 80% nickel, 14% chromium, and 6% iron. They are used in chemical industries due to their excellent corrosion resistance. The leftover choices are examples of various Hastelloy.

3. What is the melting point of Tin?
a) 2270oC
b) 1453oC
c) 327oC
d) 232oC
View Answer

Answer: d
Explanation: Tin is a non-toxic white, soft metal which has a low melting point of 231.9oC and a high boiling point of 2270oC. It becomes highly fluid when molten. This helps it as a coating for other metals.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a tarnish resistant alloy?
a) Soft solder
b) Bronze
c) Aluminum-tin
d) Pewter
View Answer

Answer: d
Explanation: Pewter is an alloy of tin containing 7% antimony and 2% copper. It is used as a tarnish resistant. It is easy to cast and worked into various shapes.

5. Soft solder is a _______ tin alloy.
a) Eutectic
b) Eutectoid
c) Peritectic
d) Peritectoid
View Answer

Answer: a
Explanation: Soft solder is a tin alloy containing 20-70% tin and remaining lead. This eutectic structure, with 63% tin, is used in the electrical industry. Alloys with 50% tin are a general purpose solder. Lower tin content (15-20%) is used for dipping solders for automotive radiator cores.
Take Engineering Materials and Metallurgy Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What effect does cobalt have on steel?
a) Increases hardenability
b) Decreases hardenability
c) Changes color
d) No change
View Answer

Answer: b
Explanation: Cobalt reduces the hardenability of steel. When it is dissolved in ferrite, cobalt provides resistance to softening at high temperatures.

7. What is the melting point of titanium?
a) 885oC
b) 1680oC
c) 1989oC
d) 3287oC
View Answer

Answer: b
Explanation: Titanium is an element which is abundantly available on earth. At 885oC it transforms from alpha stage to beta stage. Its melting point is at 1680oC and boiling point is at 3287oC.
advertisement

8. The alpha-beta titanium alloy is heat treatable up to _______
a) 220oC
b) 320oC
c) 430oC
d) 540oC
View Answer

Answer: c
Explanation: Alpha-Beta alloys are the most widely used titanium alloys. This is because they are a combination of alpha and beta alloys. Alpha alloys are stable up to 540oC but are not heat-treatable. Beta alloys are heat-treatable up to 320oC. Alpha-Beta alloys are heat-treatable up to 430oC but are more difficult to weld.

9. Beryllium is a ductile material, before turning brittle at ______
a) 100oC
b) 200oC
c) 400oC
d) 500oC
View Answer

Answer: d
Explanation: Beryllium is a brittle material which stops it from being easily fabricated and reduces performance. It becomes more ductile between 200-400oC. However, over 500oC, it becomes brittle again.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials and Metallurgy for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.