Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Bearing Materials

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bearing Materials”.

1. White bearing metals contain ______ of antimony.
a) 10%
b) 25%
c) 50%
d) 75%
View Answer

Answer: a
Explanation: All white bearing metals contain about 10% of antimony (Sb) making up its composition. It combines with tin to form an intermetallic compound SbSn. They are hard and have low friction.
advertisement

2. Tin-based or lead-based alloys are types of ______
a) White metals
b) Copper base alloys
c) Aluminum base alloys
d) Ceramics
View Answer

Answer: a
Explanation: White bearing metals are either tin-based or lead-based alloys. They contain about 10% of antimony. They are used for medium and high-duty, or low pressure bearing metals.

3. Babbit metals are also known as _______
a) Tin-base alloys
b) Lead-base alloys
c) Copper-base alloys
d) Aluminum-base alloys
View Answer

Answer: a
Explanation: Tin-base bearing alloys are a type of white bearing metals. They are also known as Babbit metals. They have been named after Isaac Babbitt.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How much tin is contained in a Babbit metal?
a) 10%
b) 82%
c) 4%
d) 13%
View Answer

Answer: b
Explanation: Babbit metals are primarily composed of tin, which is 82% of the total composition. It also contains antimony (10%), copper (4%), and lead (4%). These metals are of better quality than Lead-base alloys.

5. How much antimony does a lead-base alloy contain?
a) 13%
b) 12%
c) 74%
d) 0.75%
View Answer

Answer: a
Explanation: Lead-base alloy is a bearing metal primarily composed of a lead with a 74% share. It consists of 13% antimony, 12% tin, 0.75% copper, and 0.25% arsenic. These alloys are cheaper than tin-base alloys.
advertisement

6. ________ types of bearing alloys contain powdered copper and tin.
a) Plain tin bronze
b) Phosphorus bronze
c) Leaded bronze
d) Sintered bronze
View Answer

Answer: d
Explanation: Sintered bronze is a type of Copper-base bearing alloy. It contains 90% copper powder and 10% tin powder. They are usually self-lubricated.

7. Which type of bearing bronze is the weakest?
a) Plain tin bronze
b) Phosphorus bronze
c) Leaded bronze
d) Sintered bronze
View Answer

Answer: c
Explanation: Leaded bronze is a Copper-base bearing alloy containing 75% Cu, 5% Sn, 18% Pb, and 2% Ni. They are less stronger than other bearing bronzes. However, they can sustain higher loads than white metals, at higher speeds.
advertisement

8. Plain tin bronze contains _____ of copper.
a) 85%
b) 88%
c) 75%
d) 90%
View Answer

Answer: a
Explanation: Plain tin bronze is a type of Copper-base bearing alloy which contains 85% Cu and 15% Sn. Phosphorus bronze contains 88% Cu, whereas leaded bronze contains 75% Cu. 90% of powered Cu is used in sintered bronzes.

9. Which of the following is an application of leaded bronze?
a) Washing machine
b) Extractor fan
c) Vacuum cleaner
d) Aero engine
View Answer

Answer: d
Explanation: Leaded bronze can sustain high loads at high speeds. This is the reason why they are used to manufacture main bearings of aero engines, and for automobile crankshaft bearings. The outstanding choices indicate applications of sintered bearings.
advertisement

10. Tin-base alloys are replaced by aluminum-base alloys due to _______
a) High cost
b) Low strength
c) Corrosion
d) Low availability
View Answer

Answer: a
Explanation: Tin-base bearing alloys are generally more expensive to manufacture. This is the reason why they are being replaced with aluminum-base alloys, as they possess similar strength and characteristics.

11. Bearing materials used for low load applications are ______
a) Ceramic bearing materials
b) Plastic bearing materials
c) White bearing materials
d) Copper-base bearing materials
View Answer

Answer: b
Explanation: Plastic bearing materials have low coefficients of friction. They are used for low load applications, especially where oil lubrication is undesirable. The common types of plastic bearing materials are Nylon and Teflon.

12. Superalloys have resistance to creep temperatures as high as ______
a) 100
b) 250
c) 500
d) 1000
View Answer

Answer: d
Explanation: Superalloy is a term used to describe nickel-base and cobalt-base alloys. They have high strength, resistance to corrosion, and resistance to creep even at 1000.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.