Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Ferro, Para and Dia Magnetic Materials

«
»

This set of Engineering Materials and Metallurgy online test focuses on “Ferro, Para and Dia Magnetic Materials”.

1. How is the magnetic induction of material defined?
a) Wb m-2
b) A m2
c) A m-2
d) H m-1
View Answer

Answer: a
Explanation: Electromagnetic induction is the production of a voltage in an electrical conductor having a varying magnetic field. It is defined as Weber per square meter or Tesla (T). Saturation induction Ba and residual induction BT are also given by the same unit.
advertisement

2. The measure of the capacity of a material to produce its own magnetic field is defined as _______
a) Magnetic induction
b) Magnetization
c) Permeability
d) Magnetic moment
View Answer

Answer: c
Explanation: Permeability in electromagnetism is defined as its ability of formation of a magnetic field in itself. Magnetic permeability is given as Henry per meter (H m-1) and is denoted by the symbol.

3. How is the magnetic field strength defined?
a) Wb m-2
b) A m2
c) A m-2
d) H m-1
View Answer

Answer: c
Explanation: The strength of a magnetic field produced as a result of moving charges and dipoles is known as magnetic field strength (H). Mathematically, it is denoted by with its SI units given in ampere per meter (A m-1).
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the permeability of free space?
a) 4 * 10-6
b) 4 * 10-7
c) 4 * 10-8
d) 4 * 10-9
View Answer

Answer: b
Explanation: Permeability is defined as the ability of a material to form a magnetic field within itself. The permeability of free space is denoted by and has a constant value of 4 * 10-7 H m-1.

5. How is magnetic moment determined?
a) Planck unit
b) Bohr magneton
c) Eddington number
d) Sommerfield number
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic moment is the amount of torque produced in a magnetic field. This is expressed in terms of the constant known as Bohr magneton.
advertisement

6. What is the formula for Bohr magneton?
a) engineering-materials-metallurgy-questions-answers-online-test-q6a
b) engineering-materials-metallurgy-questions-answers-online-test-q6b
c) engineering-materials-metallurgy-questions-answers-online-test-q6c
d) engineering-materials-metallurgy-questions-answers-online-test-q6d
View Answer

Answer: a
Explanation: Bohr magneton is defined as that constant which is used to express the magnetic moment of an electron. It is mathematically defined by engineering-materials-metallurgy-questions-answers-online-test-q6a. It has a constant value of 9.273 * 10-24 A m2 in case of SI units and 9.273 * 10-21 A m2 in case of CGS units.

7. The measure of a material which helps to determine whether it is attracted to or repelled from a magnetic field is known as _______
a) Magnetization
b) Permeability
c) Frequency
d) Susceptibility
View Answer

Answer: d
Explanation: In electromagnetism, susceptibility is defined as a measure which is used to identify whether a material is attracted to or repelled on the application of a magnetic field. It is denoted by X and is mathematically defined as.
advertisement

8. _______ is a weak magnetizing effect in which magnetic lines of force are repelled.
a) Diamagnetism
b) Ferromagnetism
c) Paramagnetism
d) Ferrimagnetism
View Answer

Answer: a
Explanation: Diamagnetism is caused due to the modifications of motion of electrons which produces an opposing magnetic field. The magnetic lines of force are repelled, which results in weak force and low susceptibility. Copper, mercury, and gold are common examples of diamagnetic materials.

9. Which material is considered as perfectly diamagnetic?
a) Copper
b) Gold
c) Superconductor
d) Water
View Answer

Answer: c
Explanation: Superconductors are considered as perfect diamagnets due to their ability to eject magnetic force in all directions. This principle is based on the well known Meissner effect. Superconductors have a susceptibility of -1 * 105.
advertisement

10. _______ is a weak magnetizing effect in which the material is attracted due to the application of magnetic force.
a) Diamagnetism
b) Ferromagnetism
c) Paramagnetism
d) Ferrimagnetism
View Answer

Answer: c
Explanation: The phenomenon by which the magnetic moments of atoms of material get aligned in the direction of the magnetic field is known as paramagnetism. This force is usually small, thereby producing a weak effect.

11. What is the temperature at which a phase transition from ferromagnetic to paramagnetic occurs?
a) Weiss
b) Curie
c) Neel
d) Debye
View Answer

Answer: b
Explanation: Curie temperature is defined as that temperature at which materials lose their permanent magnetic properties. In other words, a transition from a ferromagnetic state to paramagnetic phase occurs. This is otherwise also known as Curie point, named after Pierre Curie.

12. What is the temperature at which a change from the anti-ferromagnetic phase to paramagnetic phase occurs?
a) Weiss
b) Curie
c) Neel
d) Debye
View Answer

Answer: b
Explanation: Neel temperature is defined as that temperature at which materials lose their magnetic ordering due to large thermal energy. In other words, a transition from the anti-ferromagnetic state to paramagnetic phase occurs. This is otherwise also known as magnetic ordering temperature and is named after Louis Neel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials and Metallurgy for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.