Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Annealing – 2

«
»

This set of Tricky Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers focuses on “Annealing – 2”.

1. Process annealing is applied to which kind of materials?
a) Steel castings
b) Low carbon steels
c) High carbon steels
d) Medium carbon steels
View Answer

Answer: b
Explanation: Process annealing is a method used to soften and increase the ductility of a previously strain-hardened metal. It is mainly used in case of steel wires and sheet products, especially low carbon steels.
advertisement

2. For process annealing, the steel is heated at a temperature range of _________
a) 550-650oC
b) 723-910oC
c) 723-1138oC
d) 750-800oC
View Answer

Answer: a
Explanation: In process annealing, the low carbon steels are heated to a temperature slightly below the A1 line, which ranges between 550oC and 650oC. Full annealing is carried out at 723-910oC (hypoeutectoid) or 723-1138oC (hypereutectoid).

3. Which among the following is not applicable to process annealing of steels?
a) Low scaling
b) Rapid
c) Expensive
d) Single phase morphology
View Answer

Answer: c
Explanation: Process annealed steels are heated around 550-650oC, held for some time for softening, then cooled at any desired rate. This process induces a single phase morphology. This process is cheaper, more rapid, and produces less scaling as the material is not heated at a high temperature like for full annealing.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What happens when internal residual stresses are not removed?
a) Coarse structure
b) Reduction of grain size
c) Distortion
d) Recrystallization
View Answer

Answer: c
Explanation: When internal residual stresses are not removed, distortion or warpage of the material may occur. In order to remove these stresses, stress relief annealing is carried out.

5. Subcritical annealing is another name for ____________
a) Process annealing
b) Stress relief annealing
c) Recrystallization annealing
d) Spheroidise annealing
View Answer

Answer: a
Explanation: Process annealed steels are heated around 550-650oC, held for some time for softening, then cooled at any desired rate. This process induces a single phase morphology. This process is otherwise known as subcritical annealing.
advertisement

6. Commercial annealing is another name for ____________
a) Process annealing
b) Stress relief annealing
c) Recrystallization annealing
d) Spheroidise annealing
View Answer

Answer: b
Explanation: When internal residual stresses are not removed, distortion or warpage of the material may occur. Stress relief annealing is carried out to remove these stresses caused by castings, quenching, machining, welding etc. Stress relief annealing is otherwise also known as commercial annealing.

7. Removal of internal residual stresses at low temperatures is known as ________
a) Recrystallization
b) Recovery
c) Morphology
d) Phase transformation
View Answer

Answer: b
Explanation: Recovery is a low-temperature phenomenon used to remove internal residual stresses. This is done with little change in mechanical properties and no major changes in microstructure. Stress relief is also known as recovery.
advertisement

8. What kind of annealing does this graph illustrate?
The kind of annealing graph illustrate is spheroidise annealing to remove stresses
a) Process annealing
b) Stress relief annealing
c) Recrystallization annealing
d) Spheroidise annealing
View Answer

Answer: d
Explanation: Stress relief annealing is carried out to remove the stresses caused by castings, quenching, machining, welding etc. This can be done by prolonged heating of the material slightly above and below the A1 line. Full annealing occurs above the A1 and A3 lines, whereas process annealing occurs slightly below the A1 line.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

advertisement

To practice tricky questions and answers on all areas of Engineering Materials and Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.