Casting Questions and Answers – Advantages and Disadvantages of Casting

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Advantages and Disadvantages of Casting”.

1. Which of the following is the main advantage of using investment casting method?
a) Better quality
b) Low cost
c) Complex shapes
d) Reusable mould
View Answer

Answer: c
Explanation: In investment casting method, wax is used as pattern material on which slurry is coated and then wax is taken out by melting it. This process of casting is widely used for producing complex shapes of castings. It has many other advantages like good dimensional accuracy and rapid production rate of the casting components.
advertisement

2. Expensive moulding process is the major disadvantage of using the sand casting process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sand casting is a process which is widely used for the production of simple casting products and it is very economical method of casting as compared to other methods of castings because the mould making process is very cheap process, so low cost is involved in the operations and it can be used for casting almost all the alloys.

3. In slush casting method, negligible metal loss is the main advantage during the casting process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The metal does not get wasted by the slush casting method. Even this method saves the molten metal by collecting it, which can be reused for the other casting process. This method makes the casting light in weight by saving the molten metal; hence this method is very economical for the production of castings.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the drawback of using the low-pressure die casting technique?
a) Material loss
b) Time consuming
c) Much labour work
d) Uneconomical for small scale production
View Answer

Answer: d
Explanation: Low-pressure die casting technique is not economical for small-scale production because the machines used in the processes are very expensive, the parts like riser tube and the device used for compressing the gas makes this method very expensive. So this method is only economical when it is used for large scale productions.

5. Which of the following is not the advantage of using the permanent mould casting method?
a) Mould can be used again and again
b) Good thermal conductivity of mould
c) Very complex shapes of casting can be produced
d) Low cost process
View Answer

Answer: c
Explanation: In permanent mould casting method, a metallic mould is used which can be used again and again, and it has good thermal conductivity too. But this method is not appropriate for producing very complex shapes of castings. For complex shapes casting, the investment casting method is mainly preferred which can produce high extent of complexities in the casting components.
advertisement

6. Large volume casting with great segregation is the main advantage of using the squeeze casting method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the squeeze casting method, the main purpose is to produce castings of compact size with better strength. In this method, product quality is greatly improved by solidifying the casting under heavy pressure to prevent the dissolving of gases in the solution until the solidification of the casting is completed.

7. Which of the following is the main advantage of using the centrifugal casting method?
a) Defects less casting
b) Maximum casting yield
c) Low cost
d) Fast production of castings
View Answer

Answer: b
Explanation: In centrifugal casting technique, there is no need for the gates and runners to be used in the process, which can save a lot of molten metal. This makes the increase in casting yield which can reach to the maximum that means negligible metal loss. And no cores are required during the process which makes this method very economical for the large scale production of castings.
advertisement

8. Which of the following is the main disadvantage of using the hot chamber die casting process?
a) High tooling cost
b) Slow production rate
c) Rough surface finish
d) Not economical for large scale production
View Answer

Answer: a
Explanation: In the hot chamber dies casting process, many devices like gooseneck, plunger, toggle etc. are used which are generally very costly as compared to the devices used in the other method of castings. Due to this, high tooling cost is the main disadvantage of using this process, and casting of limited size components is another drawback of this method.

9. Which of the following is the drawback of using the sand casting process?
a) Limited alloys
b) Expensive mould
c) Uneconomical for low quantities
d) Labour intensive
View Answer

Answer: d
Explanation: In sand casting process, the sand is rammed by using the rammer and then the cope and drag box are used as a moulding box to prepare the mould. In this process, much of time is spent and it requires too much labour work. So this method is normally used for small scale production for producing small size castings.
advertisement

10. Which of the following is the main drawback of using the shell mould casting method?
a) Limited size of casting parts
b) High cost
c) Rough surface finish
d) Slow rate production
View Answer

Answer: a
Explanation: In shell moulding process, a dump box is used in which a heated metallic pattern is inserted with the sufficient amount of coating sand, then the dump box is rotated by which the pattern has adhered to the coating sand and then the pattern is extracted out by melting. In this process, due to limited size of the dump box, only limited size of casting parts can be produced.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.