Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Nylon

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nylon”.

1. Polyamide polymers with amide group –CONH is known as ________
a) Teflon
b) Resin
c) Nylon
d) Coke
View Answer

Answer: c
Explanation: Nylon is a standard name for a group of polyamide polymers containing the amide group –CONH. It is primarily used as a fiber but also finds its applications as an engineering plastic. Nylon has good mechanical, chemical, and frictional properties.
advertisement

2. What is the melting point of Nylon 6?
a) 264oC
b) 223oC
c) 211oC
d) 200oC
View Answer

Answer: b
Explanation: Nylon is a crystalline and thermoplastic polymer. It had a good tensile strength of 105 psi and a specific gravity of 1.14. The melting point of Nylon 6 is 223oC, whereas that of Nylon 6,6 is 264oC.

3. Which of the following is a drawback of Nylon?
a) Moisture absorption
b) Easily Abrasive
c) Low Electric strength
d) Oil receptive
View Answer

Answer: a
Explanation: Nylon is a material that possesses good abrasion and impact resistance. However, it absorbs a lot of moisture. This results in changes in dimensions by more than 2% in a 100% relative humidity surrounding.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the amount of moisture absorption of Nylon at 65% relative humidity?
a) 2%
b) 4%
c) 8%
d) 11%
View Answer

Answer: b
Explanation: Nylon’s drastic drawback is regarded as its high moisture absorption. At 65% relative humidity, the moisture absorption is 4%, whereas, at 100% relative humidity, it is 2%.

5. What is the percentage of elongation of Nylon 6,6?
a) 30%
b) 60%
c) 85%
d) 200%
View Answer

Answer: b
Explanation: Nylon is regarded as a material having good load-bearing characteristics. It can be extruded over a wide range. Nylon 6 has an elongation of 30-220%, whereas that of Nylon 6,6 is 60%.
advertisement

6. What is the maximum operating temperature of Nylon?
a) 100-150 F
b) 250-300 F
c) 400-500 F
d) 500-550 F
View Answer

Answer: b
Explanation: Nylon is a self-extinguishing material that is difficult to ignite. It has the ability to melt and form beads. Its maximum service temperature range is 250-300 F.

7. What is Tynex?
a) Nylon 6,6
b) Nylon 11
c) Nylon 6
d) Nylon 610
View Answer

Answer: d
Explanation: Nylon 610 is a material formed by the condensation of sebacic acid and hexamethylenediamine. It has been trademarked by the name of Tynex.
advertisement

8. What is Nylon 11 otherwise known as?
a) Rilsan
b) Tynex
c) Rilsan 12
d) 2-pyrrolidone
View Answer

Answer: a
Explanation: Nylon 11 is a material made from castor bean oil that has a French origin. It is known by its trademark name of Rilsan. The other name of Nylon 12 is Rilsan 12.

9. Nylon 9 finds its applications in ________
a) Paintbrushes
b) Hosiery
c) Electrical parts
d) Fishnets
View Answer

Answer: c
Explanation: Nylon 9 is a material made from 9-aminononanoic acid present in soybean oil. It has higher electrical resistance than both Nylon 6 and Nylon 6,6. Therefore, it is mainly used in metal coatings and electrical parts.
advertisement

10. What is the dielectric strength of Nylon?
a) 120 V/mil
b) 250 V/mil
c) 385 V/mil
d) 670 V/mil
View Answer

Answer: c
Explanation: Nylon generally holds good electrical resistance, even though it may accumulate static charges. Nylon 6 and Nylon 6,6 have dielectric strengths of 385 V/mil. The dielectric strength of Nylon 610 is 470 V/mil.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.