Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Types of Rubbers

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Rubbers”.

1. What is the trade name for natural polyisoprene?
a) Natural rubber
b) Neoprene
c) Silicone
d) Buna acrylonitrile
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural rubber is a common material consisting of isoprene combined with impurities and water. Natural rubber is also known as India rubber and belongs to natural polyisoprene chemical group.
advertisement

2. What is the percentage of elongation of styrene butadiene?
a) 450-500%
b) 400-600%
c) 500-700%
d) 800%
View Answer

Answer: a
Explanation: Styrene butadiene refers to a high abrasion resistant rubber composed of styrene and butadiene. These rubbers go by the common name of Buna S or SBR (styrene butadiene rubber). The percentage of elongation of SBR is 450-500%.

3. What is Buna N rubber?
a) Styrene-butadiene
b) Chloroprene
c) Polyisoprene
d) Acrylonitrile butadiene
View Answer

Answer: d
Explanation: Buna N is a synthetic rubber composed of acrylonitrile and butadiene. It is also commonly known as NBR, Krynac, or Europrene. This rubber is used in O-rings and hoses.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the service temperature of polysiloxane?
a) -50 to 150
b) -50 to 105
c) -60 to 120
d) -90 to 250
View Answer

Answer: d
Explanation: Polysiloxane, otherwise known as silicone (SIL) is a rubber used for its temperature insulation properties. It has a 600% elongation and is most useful around a temperature range of -90oC to 250oC.

5. What is the hardening temperature of unvulcanized natural rubber?
a) 5oC
b) 30oC
c) 105oC
d) 150oC
View Answer

Answer: a
Explanation: Unvulcanized natural rubber is a tough and elastic material which softens of heating. It becomes tacky at 30oC and hardens at around 5oC. This rubber oxidizes to a sticky mass when out in the sun.
advertisement

6. Which of the following is not a characteristic of natural rubber?
a) Cheap
b) High strength
c) High hysteresis
d) Abrasion and tear resistant
View Answer

Answer: c
Explanation: Natural rubber is processed from a liquid known as rubber latex. It has high strength and possesses good tear and abrasion resistance. However, it is easily attacked by solvents and gasoline, and also possesses low hysteresis.

7. Addition of ______ results in the vulcanization of rubber.
a) Nitrogen
b) Sulfur
c) Carbon monoxide
d) Particulate matter
View Answer

Answer: b
Explanation: Vulcanization is a process which increases the strength of natural rubber. It is carried out by heating a mixture of raw rubber and sulfur. The vulcanized rubber is commonly used in the manufacture of tires.
advertisement

8. __________ is a reinforcement filler.
a) Carbon black
b) Chinaclay
c) Barium sulfate
d) Chalk
View Answer

Answer: a
Explanation: Fillers can be classified as either reinforcing fillers or inactive fillers. Carbon black and synthetic white fibers based on silica and alumina are examples of reinforcing fillers. Talc, barium sulfate, chalk, and chinaclay are examples or inactive fillers.

9. Buna S rubbers consisting of over 50% styrene are considered as _________
a) Polymer
b) Plastic
c) Fibers
d) Whisker
View Answer

Answer: b
Explanation: Buna S (SBR) rubbers differ and quality and grades with respect to the amount of styrene and butadiene. Low-temperature resistant rubber may only contain 9% styrene whereas 44% styrene has good flow characteristics. When the amount of styrene exceeds 50%, it is considered plastic.
advertisement

10. What is ACM elastomer?
a) Isobutylene Isoprene
b) Ethylene propylene
c) Polyacrylate
d) Polybutadiene
View Answer

Answer: c
Explanation: Polyacrylate elastomers, also known as acrylics, are composed of polymers of butyl or ethyl acrylate. These elastomers are used for special purposes with a low-volume usage, such as parts involving oil.

11. What is the glass transition temperature of polybutadiene?
a) -100 F
b) -25 F
c) 125 F
d) 300 F
View Answer

Answer: a
Explanation: Polybutadiene elastomers are known for their low-temperature performance. They have the lowest brittle or glass transition temperature after silicones. These elastomers possess excellent resilience and abrasion resistance.

12. What is Hypalon?
a) Polysulphide
b) Urethane
c) Chlorosulfonyl polyethylene
d) Isobutylene Isoprene
View Answer

Answer: c
Explanation: Chlorosulfonyl polyethylene is a special elastomer used in a combination with another elastomer or by itself. It is otherwise known as Hypalon or CSM. A polysulphide elastomer is otherwise known as Thiokol.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.