Tissue Engineering Questions and Answers – Cell Culture Basics

«
»

This set of Tissue Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cell Culture Basics”.

1. ____________ refers to the removal of cells from a multicellular organism along with few growth factors and grown in a favorable environment.
a) Cell Culture
b) Cell Division
c) Cell Isolation
d) Cell proliferation
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell Culture refers to the removal of cells from a multicellular organism along with few growth factors and grown in a favorable environment. Cell division is the process in which the cell contents are split so that two daughter cells with an equal amount of cell contents are formed. Cell isolation is to separate a particular type of cell from a pool of cells. Cell proliferation is a process resulting in an increase in the number of cells.
advertisement

2. What process does the following diagram represent?
tissue-engineering-questions-answers-cell-culture-basics-q2
a) Primary Cell Culture
b) Cloning
c) Cell propagation
d) Cell preservation
View Answer

Answer: a
Explanation: Initially cells are removed from a multicellular organism (plant), the cells along with few growth factors are removed and these are then grown on a Petri-plate on appropriate media with appropriate nutrients. After these cells are cultured, some cells are taken from the dish and cultured on a number of Petri-plates under similar conditions as the first one.

3. After the first subculture, the primary culture is called ________________
a) clone
b) daughter cells
c) cell debris
d) cell Line
View Answer

Answer: d
Explanation: After the first subculture, the primary culture is called Cell line or Sub-clone. The cells lines derived from the primary cell cultures usually have a short life span, finite cell culture. Some cell lines continue to proliferate through transformations, continuous cell lines.
advertisement
advertisement

4. A typical cell culture environment consists of various _______________ like amino acids, carbohydrates, vitamins and minerals.
a) nutrients
b) gases
c) hormones
d) growth factors
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical cell culture environment consists of various essential nutrients along with gases (e.g., O2, CO2), and appropriate physiochemical conditions (pH, osmotic pressure, and temperature). Even hormones and growth factors are an essential component of any cell culture environment.

5. If cells need to be stored, they must be treated with an appropriate protective agent (like H2SO4) and stored at temperatures above 0° C.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: If cells need to be preserved for sub-culturing later, then they must be treated with an appropriate protective agent (e.g. DMSO or glycerol) and stored at temperatures below -130°C. This is called Cryopreservation.
advertisement

6. Cell cultures can be categorized into 5 types based on the shape of cells.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Cell cultures can be categorized into 3 types based on cell shape or morphology. The first type are fibroblast-like cells, have elongated shapes. The second type is epithelial-like cells, polygonal in shape. The third type is lymphoblast-like cells, spherical in shape.

7. Which of the following is considered as the most basic level of safety?
a) BSL-1
b) BSL-5
c) BSL-8
d) BSL-10
View Answer

Answer: a
Explanation: Biosafety level 1 (BSL-1) is considered as the most basic level of safety followed in the laboratories handling cell cultures, this is appropriate for the agents that are not harmful to humans in general.
advertisement

8. __________ is appropriate for agents that might pose a greater individual risk.
a) BSL-4
b) BSL-3
c) BSL-2
d) BSL-9
View Answer

Answer: c
Explanation: Biosafety level 2 (BSL-2) is considered appropriate for the agents that cause variable severity of a disease which is acquired by ingestion or membrane interactions. Biosafety level 3 (BSL-3) is considered appropriate for the agents that might cause lethal infections through aerosol transmissions. Biosafety level 4 (BSL-4) is considered appropriate for the agents that cause life-threatening diseases through aerosol transmissions, these diseases have no cure.

9. Which of the following lab equipment is used for maintaining a sterile environment while working?
a) Cell Culture hood
b) Centrifuge
c) Inverted microscope
d) Magnetic Stirrer
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell Culture hoods help in maintaining aseptic or sterile work environment as well as help in the containment of the aerosols generated by various microbial procedures.
advertisement

10. Which of the following lab equipment is used for maintaining cell cultures?
a) Petri-plate
b) Incubator
c) pH-meter
d) Water bath
View Answer

Answer: b
Explanation: Incubators are a device that allows the maintenance of cell cultures, at an optimal temperature, pressure and helps maintain the appropriate amounts of various gases (O2, CO2).

11. There are 3 Classes of cell culture hood.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 3 classes of culture hoods, Class I hoods offer protection to laboratory personnel, but not against contamination. Class II hoods are designed for work involving BSL-1, 2, and 3 materials, these are used for handling hazardous materials. Class III hoods are designed for work involving BSL-4 materials, these are air-tight and provide the highest level of protection to the laboratory personnel as well as the environment.

12. ________ was the first continuous cell line.
a) HeLa
b) 3T3
c) HEK 293
d) A549
View Answer

Answer: a
Explanation: HeLa cell line is an immortal cell line used in scientific research. It’s been the oldest and most commonly used human cell line. The cells were derived from cervical cancer cells in the year 1951 on 4th of February from Henrietta Lacks (a patient who died on October 4, 1951).

13. What is used in order to avoid contamination in cell culture?
a) Antibiotics
b) Anticoagulants
c) Antipyretics
d) Antiseptics
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the most fundamental requirements while culture cells in vitro, is avoiding contamination. Thus antibiotics are used to do so, their main aim is to stop the growth of bacteria or kill them.

14. Which of the following was the first widely used chemically defined medium?
a) Eagle’s Basal Medium
b) DMEM Medium
c) α-MEM Medium
d) Glasgow’s MEM Medium
View Answer

Answer: a
Explanation: The Eagle’s basal media was developed in 1955, by Harry Eagle. The DMEM (Dulbecco’s modified Eagle’s media) is medium developed by Dulbecco and Vogt, and published in 1959. α-MEM (Minimum Essential-α modification) is a medium developed by Clifford P Stanners and his colleagues, and published in 1971. Glasgow’s MEM is yet another modification of the Eagle’s Minimum Essential Media, like DMEM and α-MEM.

15. ________________ devised plaque assay for animal viruses using confluent monolayers of cultured cells.
a) George Gey
b) Renato Dulbecco
c) Gregor Mendel
d) Charles Darwin
View Answer

Answer: b
Explanation: George Gey established the continuous cell line from human carcinoma cells called HeLa cell lines. Renato Dulbecco devised plaque assay for animal viruses using confluent monolayers of cultured cells. Gregor Mendel through his work on pea plants discovered the fundamental laws of inheritance. Charles Darwin developed and proposed a theory about evolution which forms the basis for most of the scientific research.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter