Tissue Engineering Questions and Answers – Articular Cartilage Structure and Function

«
»

This set of Tissue Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Articular Cartilage Structure and Function”.

1. __________ cartilage is a thin layer of specialized connective tissue with unique viscoelastic properties.
a) Atrial
b) Articular
c) Elastic
d) Smooth
View Answer

Answer: a
Explanation: Articular cartilage is a flimsy layer of specific connective tissue with one of a kind viscoelastic property. Its chief capacity is to give a smooth, greased up surface for low rubbing explanation and to encourage the transmission of burdens to the basic subchondral bone.
advertisement

2. Injury to articular cartilage is recognized as a cause of significant musculoskeletal morbidity.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Damage to articular cartilage is perceived as a reason for noteworthy musculoskeletal horribleness. The novel and complex structure of articular cartilage makes treatment and fix or reclamation of the deformities trying for the patient, the specialist, and the physical advisor. The conservation of articular cartilage is exceptionally subject to keeping up its sorted out engineering.

3. Articular cartilage is ____________ cartilage and is 2 to 4 mm thick.
a) hyaline
b) hydraulic
c) vascular
d) electrochemical
View Answer

Answer: a
Explanation: Articular cartilage is hyaline cartilage and is 2 to 4 mm thick. In contrast to most tissues, articular ligament does not have veins, nerves, or lymphatics. It is made out of a thick extracellular framework (ECM) with an inadequate appropriation of profoundly specific cells called chondrocytes.
advertisement
advertisement

4. Articular cartilage is devoid of blood vessels.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Articular cartilage is without veins, lymphatics and nerves and is liable to an unforgiving biomechanical condition. Most significant, the articular cartilage has a restricted limit with regards to natural mending and fix. In such a manner, the safeguarding and strength of articular cartilage are vital to joint wellbeing.

5. The thin superficial zone that protects the deeper layers from shear stresses is called _______ zone.
a) tangential
b) lateral
c) transverse
d) traverse
View Answer

Answer: a
Explanation: The dainty shallow (extraneous) zone shields further layers from shear stresses and makes up around 10% to 20% of articular cartilage thickness. The collagen filaments of this zone (principally, type II and IX collagen) are stuffed firmly and adjusted parallel to the articular surface.
advertisement

6. The superficial layer contains a relatively high number of flattened chondrocytes.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: The dainty shallow (extraneous) zone shields further layers from shear stresses and makes up around 10% to 20% of articular cartilage thickness. The collagen filaments of this zone (principally, type II and IX collagen) are stuffed firmly and adjusted parallel to the articular surface.

7. The middle zone represents 40% to 60% of the total cartilage volume, and it contains proteoglycans and thicker collagen fibrils.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Quickly profound to the shallow zone is the center (transitional) zone, which gives an anatomic and practical scaffold between the shallow and profound zones. The center zone speaks to 40% to 60% of the complete ligament volume, and it contains proteoglycans and thicker collagen fibrils. In this layer, the collagen is sorted out at a slant, and the chondrocytes are round and at low thickness. Practically, the center zone is the principal line of protection from compressive powers.
advertisement

8. The ______ zone contains the largest diameter collagen fibrils in radial disposition.
a) deep
b) middle
c) last
d) first
View Answer

Answer: a
Explanation: The profound zone is in charge of giving the best protection from compressive powers, given that collagen fibrils are organized opposite to the articular surface. The profound zone contains the biggest breadth collagen fibrils in a spiral aura, the most astounding proteoglycan content, and the least water focus.

9. The _______________ is the resident cell type in articular cartilage.
a) chondrocyte
b) cardiomyocytes
c) adipocytes
d) myocytes
View Answer

Answer: b
Explanation: The chondrocyte is the occupant cell type in the articular ligament. Chondrocytes are exceptionally particular, metabolically dynamic cells that assume an extraordinary job in the improvement, upkeep and fix of the ECM.
advertisement

10. In normal articular cartilage, tissue fluid represents between 65% and 80% of the total weight.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: In ordinary articular ligament, tissue liquid speaks to somewhere in the range of 65% and 80% of the complete weight. Collagens and proteoglycans represent the staying dry weight. A few different classes of particles can be found in littler sums in the ECM; these incorporate lipids, phospholipids, noncollagenous proteins and glycoproteins.

11. ___________ collagen represents 90% to 95% of the collagen in ECM and forms fibrils and fibers intertwined with proteoglycan aggregates.
a) Type II
b) Type IX and X
c) Type XX
d) Type L
View Answer

Answer: a
Explanation: Collagen is the richest auxiliary macromolecule in ECM, and it makes up about 60% of the dry load of cartilage. Type II collagen speaks to 90% to 95% of the collagen in ECM and structures fibrils and filaments interweaved with proteoglycan totals. Collagen types I, IV, V, VI, IX, and XI are likewise present yet contribute just a minor extent. The minor collagens help to shape and balance out the sort II collagen fibril organize.

12. Synovium-derived stem cells (SDSCs) originate from the ________ surrounding joints.
a) synovial membrane
b) synovial humor
c) synovial disc
d) synovial jelly
View Answer

Answer: a
Explanation: Synovium-inferred immature microorganisms (SDSCs), starting from the synovial layer encompassing joints, were first secluded in 2001, with predominant chondrogenic potential both in vitro and in vivo.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter