Tissue Engineering Questions and Answers – Synthetic Biomaterials

«
»

This set of Tissue Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Synthetic Biomaterials”.

1. Poly (N-isopropyl acrylamide) (PNIPAAm) is used in ________________
a) Cell-therapy
b) Gene-therapy
c) RNA silencing
d) Vaccination
View Answer

Answer: a
Explanation: A principle preferred position of utilizing PNIPAAm for cell-embodiment and cell-treatment applications is that one can without much of a stretch epitomize the cells in PNIPAAm at room temperature and afterward structure the gel after expanding the temperature. The body temperature is higher than the temperature required for gel development. Hence, the cells inside the PNIPAAm can undoubtedly be infused into the body for regenerative purposes.
advertisement

2. Which of the following properties of Poly (N-isopropyl acrylamide) (PNIPAAm) is an advantage in tissue regeneration?
a) Thermoresponsiveness
b) Strength
c) Porosity
d) Ductility
View Answer

Answer: a
Explanation: The unique temperature-dependent gelation of PNIPAAm polymers is of great advantage for cell culture and tissue regeneration.

3. _____________ is synthesized by the copolymerization of cyclic dimers of glycolic and lactic acids.
a) Poly (lactic acid-co-glycolic acid)
b) Poly (glycolic acid)
c) Poly (lactic acid)
d) Polythene
View Answer

Answer: a
Explanation: Poly (lactic acid co-glycolic corrosive) (PLGA) is incorporated by the copolymerization of cyclic dimers of glycolic and lactic acids. It is FDA- affirmed biopolymer and has broadly been utilized in TE and drug conveyance applications on account of its biocompatibility, biodegradability, and tunable mechanical properties.
advertisement
advertisement

4. Dermagraft is a Poly (lactic acid-co-glycolic acid) – based skin product available commercially.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: PLGA has been used for skin TE for a very long time. Dermagraft is a commercially available skin tissue, which includes bioresorbable PLGA (i.e., polyglactin 910).

5. It is hard to degrade Poly (ε-caprolactone) (PCL) than PGA and PLGA.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: PLC’s degradation rate is less than that of PGA and PLGA because of five hydrophobic —CH2 moieties in its polymer chain.
advertisement

6. Poly (ε-caprolactone) (PCL) is usually in non-permanent scaffolds.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: The scaffolds used with PCL are generally nonpermanent and degrade over time to be replaced by natural ECM of new tissue.

7. _____________ is a synthetic and hydrophilic polymer.
a) PEG or poly (ethylene oxide)
b) Elastin
c) Collagen
d) Keratin
View Answer

Answer: a
Explanation: PEG or poly (ethylene oxide) is a synthetic and hydrophilic polymer with the formula of OH–(CH2CH2O)n–CH2CH2OH. PEG is an FDA-approved polymer with wide biomedical applications because of its biocompatibility and low toxicity.
advertisement

8. Poly (vinyl alcohol) (PVA) is a derivative of __________
a) Poly (vinyl acetate)
b) Collagen
c) Poly (lactic acid)
d) Polythene
View Answer

Answer: b
Explanation: Poly (vinyl alcohol) (PVA) can be synthesized from poly (vinyl acetate) through hydrolysis, alcoholysis, or aminolysis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

advertisement

To practice all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter