Tissue Engineering Questions and Answers – Bioreactor Basics

«
»

This set of Tissue Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bioreactor Basics”.

1. Which of the following is a device harboring a biologically active environment?
a) Biosensors
b) Bioreactors
c) Cells
d) Soil
View Answer

Answer: b
Explanation: A bioreactor alludes to any fabricated gadget or framework that supports an organically dynamic environment. In one case, a bioreactor is a vessel where a concoction procedure is completed which includes living beings or biochemically dynamic substances derived from such creatures.
advertisement

2. Bioreactors are usually made of _____________
a) polymers
b) stainless steel
c) clay
d) cement
View Answer

Answer: a
Explanation: A bioreactor is a vessel where a synthetic procedure is done which includes living beings or biochemically dynamic substances got from such life forms. This procedure can either be oxygen-consuming or anaerobic. These bioreactors are normally round and hollow, going in size from liters to cubic meters, and are regularly made of treated steel.

3. _________ and coils are used to maintain the temperature of the fermentation medium inside the bioreactor.
a) Cooling Jackets
b) Capacitors
c) Transducers
d) Electrochemicals
View Answer

Answer: a
Explanation: The natural conditions inside the bioreactor, for example, temperature, supplement fixations, pH, and broke up gases (particularly oxygen for aerobic fermentation) influence the development and profitability of the living beings. The temperature of the aging medium is kept up by a cooling coat, loops, or both.
advertisement
advertisement

4. A bioprocess is composed mainly of three stages.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: A bioprocess is made for the most part out of three phases — upstream preparing, bioreaction, and downstream handling — to change over crude material to the completed item. The crude material can be of a natural or non-organic starting point. It is first changed over to an increasingly reasonable structure for handling. This is done in an upstream handling venture which includes concoction hydrolysis, an arrangement of a fluid medium, the partition of particulate, air refinement and numerous other preliminary activities. After upstream preparing venture, the subsequent feed is moved to at least one Bioreaction stage. The Biochemical reactors or bioreactors structure the base of the Bioreaction step. This progression mostly comprises of three activities to be specific, generation of biomass, utilize biosynthesis and biotransformation. At long last, the material created in the bioreactor must be additionally prepared in the downstream segment to change over it into an increasingly valuable structure. The downstream procedure chiefly comprises of physical partition tasks which incorporate, strong fluid division, adsorption, fluid extraction, refining, drying, and so forth.

5. ________ is the part of a bioreactor helping in maintaining the homogeneity of the contents of the bioreactor.
a) Agitator
b) Fan
c) Cooler
d) Coolant
View Answer

Answer: a
Explanation: Instigator is utilized for the blending of the substance of the reactor which keeps the “cells” in the ideal homogenous condition for a better vehicle of supplements and oxygen to the ideal product(s).
advertisement

6. Baffles are used to break the vortex formation in the vessel.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Baffles are utilized to break the vortex development in the vessel, which is typically very bothersome as it changes the focal point of gravity of the framework and expends extra power.

7. In the aerobic cultivation process, the purpose of the sparger is to supply adequate oxygen to the growing cells.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Spargers bring gases into fluids through a great many little pores, making rises far littler and more various than with penetrated pipe and other sparging strategies. The outcome is a more noteworthy gas/fluid contact region, which decreases the time and volume required to break down gas into a fluid.
advertisement

8. The ___________ provides the annular area for circulation of constant temperature of water
a) jacket
b) cover
c) wind-cheater
d) rain-coat
View Answer

Answer: a
Explanation: The jacket gives the annular territory to flow of steady temperature of the water which keeps the temperature of the bioreactor a consistent worth.

9. The production capacity of the biggest Biologics plant is _____________
a) 180,000 Liters
b) 20, 000 Liters
c) 1000 Liters
d) 1,000,000 Liters
View Answer

Answer: b
Explanation: At 180,000L, this new office in Songdo, South Korea is set to turn into the biggest single biologics plant on the planet once operational. The generation limit comprises of twelve, 15,000L mammalian cell culture bioreactors, which is two more than are housed at the subsequent site.
advertisement

10. For what purpose was the first bioreactor developed?
a) Acetone
b) Yeast
c) Glucose
d) E.coli culture
View Answer

Answer: a
Explanation: It was during the principal world war, an English researcher named Chain Weizmann (1914-1918) built up a fermentor for the generation of acetone.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter