Tissue Engineering Questions and Answers – Properties of Biomaterials

«
»

This set of Tissue Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties of Biomaterials”.

1. Which of the following is a characterization technique used to measure Young’s modulus of a biomaterial?
a) Tensile test
b) Compression test
c) Three- and four-point bend test
d) Calculation from the stress-strain curve
View Answer

Answer: d
Explanation: Tensile test helps in measurement of tensile strength, Compression test helps in measurement of Compressive strength, three- and four-point bend test helps in measurement of flexural strength and calculations from stress-strain curve help in measurement of Young’s modulus.
advertisement

2. Which of the following is a characterization technique used to measure the Ductility of a biomaterial?
a) Calculations from strength test
b) Single edge notched-beam Indirect measurement
c) Indentation
d) Cyclic stress test
View Answer

Answer: a
Explanation: Calculations from strength test help in measurement of Ductility, Single edge notched-beam Indirect measurement helps in measurement of Toughness, Indentation helps in measurement of Hardness and Cyclic stress test help in the measurement of Fatigue.

3. Constant stress test helps in measurement of ____________ for a biomaterial.
a) ductility
b) toughness
c) creep
d) fatigue
View Answer

Answer: a
Explanation: Calculations from strength test help in measurement of Ductility, Single edge notched-beam Indirect measurement helps in measurement of Toughness, Constant stress test helps in measurement of Creep and Cyclic stress test help in measurement of Fatigue.
advertisement
advertisement

4. Elastic modulus helps in determining the strength of a biomaterial and it is measured using indentation.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Elastic modulus helps in determining the degree to which the biomaterial can be stretched on the application of force and it reverts back to its original configuration on the release of the force and it is measured using calculations obtained from the stress-strain curve.

5. Which of the following physiochemical properties of a biomaterial might cause a cellular response that might affect the cellular motility, adhesion, survival, and differentiation?
a) Stiffness
b) Porosity
c) Charge
d) Surface chemistry
View Answer

Answer: a
Explanation: Stiffness might affect cellular motility, adhesion, survival and differentiation. Porosity might affect the maximum possible accommodation of cells in the scaffold. The charge might affect cellular uptake and spread. Surface chemistry might affect the long-term functional differentiation of cells.
advertisement

6. Topography and roughness of a biomaterial affect the maximum possible accommodation of cells in the scaffold.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Topography and roughness of a biomaterial affect the cellular orientation and contact guidance of fibroblast epithelial cell lines.

7. The pore size of the biomaterial affects the long-term functional differentiation of cells.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Pore size of the biomaterial affects the cellular affinity and viability by influencing cellular movement, binding and spreading, intracellular signaling and transport of nutrients and metabolites. This a cellular response of chondrocyte cell lines usually.
advertisement

8. Which of the following gel/hydrogel is formed by a physical gelation mechanism?
a) Polyester gel
b) Gelatin
c) CMC-g-acrylic acid
d) Polydimethyl siloxane
View Answer

Answer: b
Explanation: Polyester gel, CMC-g-acrylic acid and Polydimethylsiloxane are prepared by chemical gelation mechanisms. Gelatin is prepared by a physical gelation mechanism.

9. ______________is prepared by condensation which is a chemical gelation mechanism.
a) Polyester gel
b) Polyvinyl chloride
c) Polythene
d) Polystyrene
View Answer

Answer: a
Explanation: The Polyester gel is a gel/hydrogel that is prepared by a chemical gelation mechanism called condensation. Polyvinyl chloride, polythene and polystyrene are prepared by addition.
advertisement

10. Which of the following is not a chemical gelation mechanism?
a) Condensation
b) Addition
c) Cross-linking
d) Weak
View Answer

Answer: d
Explanation: Condensation, Addition and Cross linking are chemical gelation mechanisms. In the Condensation mechanism, the monomers react in order to form a bond by replacing a few molecules and generation of by-products. In the Addition mechanism, the polymer is formed by simple linking of the monomers without the generation of any by-product. In the cross-linking mechanism the polymer chain of one monomer links the polymer chain of another monomer in order to form a structurally complex polymer. Weak is the physical gelation mechanism.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter