Tissue Engineering Questions and Answers – Hydrogels for Biomaterial Processing

«
»

This set of Tissue Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrogels for Biomaterial Processing”.

1. Hydrogels consist of _________ functional groups.
a) hydrophilic
b) hydrophobic
c) polar
d) positively charged
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydrogels derive their ability to retain water from the hydrophilic functional groups attached to the polymeric backbone.
advertisement

2. __________ is a network of polymer chains that are hydrophilic.
a) Hydrogel
b) Alginate
c) Starch
d) Amylose
View Answer

Answer: a
Explanation: A hydrogel is a network of polymer chains that are hydrophilic, sometimes found as a colloidal gel in which water is the dispersion medium. A 3-D solid results from the hydrophilic polymer chains being held together by cross-links.

3. Hydrogel forming natural polymers includes both proteins and _____________
a) Polysaccharides
b) Lipids
c) DNA
d) Nucleic acids
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydrogel forming natural polymers includes both proteins such as collagen and gelatin and polysaccharides such as agarose, alginate, and starch.
advertisement
advertisement

4. Hydrogels cannot be shrunk or expanded.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrogels can be designed with controllable responses as to shrink or expand with changes in external environmental conditions like physical and chemical stimuli.

5. ____________ hydrogels are referred to polymer network derived from a single species of monomer.
a) Homoplymeric
b) Heteropolymeric
c) Natural
d) Synthetic
View Answer

Answer: a
Explanation: The polymer networks obtained from a single monomer (basic structural unit of a polymeric network) species are referred to as Homopolymeric hydrogels.
advertisement

6. Hydrogels can be classified into two groups based on their polymeric composition.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrogels can be classified into three groups based on their polymeric composition as homopolymeric, heteropolymeric and multipolymeric interpenetrating polymeric hydrogels.

7. Hydrogels can be classified into two groups based on their configuration.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrogels can be classified into three groups based on their polymeric composition. This kind of classification depends on the physical structure and chemical composition into amorphous, semi-crystalline and crystalline hydrogels.
advertisement

8. Which of the following is a group under the classification of hydrogels based on the network’s electrical charge?
a) Nonionic
b) Synthetic
c) Natural
d) Amorphous
View Answer

Answer: a
Explanation: Nonionic hydrogels are a category under the classification of hydrogels based on the network’s electrical charge. Natural and synthetic hydrogels are categories under the classification of hydrogels based on their origin or source. Amorphous hydrogels are a category under the classification of hydrogels based on the polymeric structure.

9. An ideal hydrogel material must have a high absorption capacity in a sugar saturated solution.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: An ideal hydrogel material must have the highest absorption capacity (maximum equilibrium swelling) in a saline environment.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter