Tissue Engineering Questions and Answers – Stem Cells in Tissue Engineering

«
»

This set of Basic Tissue Engineering Questions and Answers focuses on “Stem Cells in Tissue Engineering”.

1. ___________ are a unique kind of primitive, immature cells that have a remarkable capacity to develop into different kinds of cells.
a) Stem cells
b) Epithelial cells
c) Mesenchymal cells
d) Ectodermal cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Stem cells are a unique kind of primitive, immature cells that have a remarkable capacity to develop into different kinds of cells. They serve as a continuous and natural internal repair mechanism.
advertisement

2. __________ is the inherent ability of an animal to navigate towards an original location through unfamiliar areas.
a) Homing
b) Navigation
c) Re-routing
d) Walking
View Answer

Answer: a
Explanation: Homing is the wonder whereby cells move to the organ of their cause. By homing, transplanted hematopoietic cells can make a trip to and engraft or build up home in the bone marrow. Different chemokines and receptors are engaged with the homing of hematopoietic undeveloped cells.

3. _____________ is the process by which stem cells divide to make more stem cells.
a) Self-renewal
b) Propagation
c) Thrombopoiesis
d) Migration
View Answer

Answer: a
Explanation: Self-renewal is the procedure by which immature microorganisms partition to make more undeveloped cells, sustaining the undifferentiated organism pool all through life. Self-renewal is a division with the upkeep of the undifferentiated state.
advertisement
advertisement

4. Stem cell plasticity is the ability of adult tissue-specific stem cells to switch to new identities.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Stem cell plasticity is the capacity of grown-up tissue-explicit undeveloped cells to change to new personalities. The term versatility likewise means undifferentiated organism phenotypic potential, which is more extensive than phenotypes of separated cells in their unique tissues.

5. ________ refers to the varying ability of stem cells to differentiate into specialized cell types.
a) Cell potency
b) Cell viability
c) Cell-therapy
d) Cell-regeneration
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell strength alludes to the shifting capacity of stem cells to separate into specific cell types. Cells with the best intensity can create a larger number of cell types than those with lower strength.
advertisement

6. Stem cells can be obtained from the blastocyst.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Stem cells are significant for living beings for some reason. In the 3-to 5-day-old fetus, called a blastocyst, the internal cells offer ascent to the whole body of the life form, including the majority of the many particular cell types and organs, for example, the heart, lungs, skin, sperm, eggs, and different tissues.

7. Stem cells are capable of dividing and renewing themselves for long periods.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Stem cells are equipped for isolating and restoring themselves for significant lots. Dissimilar to muscle cells, platelets, or nerve cells—which don’t typically reproduce themselves—immature microorganisms may recreate commonly, or multiply.
advertisement

8. Stem cells are unspecialized.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the essential properties of an undifferentiated cell is that it doesn’t have any tissue-explicit structures that enable it to perform particular capacities. For instance, an undifferentiated cell can’t work with its neighbors to siphon blood through the body (like a heart muscle cell) and it can’t bring oxygen particles through the circulatory system (like a red platelet). Be that as it may, unspecialized immature microorganisms can offer ascent to specific cells, including heart muscle cells, platelets, or nerve cells.

9. Embryonic stem cells can be grown in the laboratory.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Developing cells in the research center is known as cell culture. Human Embryonic Stem Cells (hESCs) are created by moving cells from a preimplantation-organize developing life into a plastic research center culture dish that contains a supplement stock known as culture medium. The cells partition and spread over the outside of the dish.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice basic questions and answers on all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter