Tissue Engineering Questions and Answers – Cell and Tissue Culture Methods

«
»

This set of Tissue Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cell and Tissue Culture Methods”.

1. _____________ are anchorage-dependent and propagate as a monolayer attached to the cell culture vessel.
a) Autologous Cells
b) Eukaryotic Cells
c) Prokaryotic Cells
d) Adherent Cells
View Answer

Answer: d
Explanation: Adherent cells are anchorage-dependent and propagate as a monolayer attached to the cell culture vessel. Usually, cells derived from tissues are considered to be adherent in nature.
advertisement

2. Hematopoietic cells are an example of _________________
a) suspension cells
b) adherent cells
c) stem cells
d) living cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Unlike adherent cells, suspension cells or non-adherent cells do not require support in order to grow. Hematopoietic cells derived from blood, spleen and bone marrow are an example of suspension cells.

3. _____________ is the growth of tissues explants in an artificial medium.
a) Tissue culture
b) Primary cell culture
c) Horticulture
d) Cell culture
View Answer

Answer: d
Explanation: Tissue culture is the growth of tissue explants in an artificial medium separate from the host organism. Cell culture is the maintenance of dissociated cells in an artificial medium.
advertisement
advertisement

4. The optimal pH to be maintained while culturing mammalian cells is 4-5.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: The optimal pH to be maintained while culturing mammalian cells is 7.2 to 7.4. Phenol red is used as an internal indicator, it turns pink/purple at a pH of 7.8.

5. __________ is the method of maintaining a whole embryo or organ excised from the host organism in an artificial medium.
a) Organ culture
b) Explant culture
c) Horticulture
d) Cell culture
View Answer

Answer: a
Explanation: Organ culture is the method of maintaining a whole embryo or organ excised from the host organism in an artificial medium. In such a culture the normal physiological conditions are maintained thus helping the organ to remain in its functional state for long.
advertisement

6. The cell isolation step is the last step in cell culture.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: Cell isolation is the first step in cell culture, the last step in cell culture is to store cells at appropriate conditions for future use.

7. The culturing of undifferentiated plant cells and calli requires more of auxin and less of cytokinin.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: The culturing of undifferentiated plant cells and calli requires the proper balance of the plant growth hormones auxin and cytokinin. More auxin is required for instigating more shoot growth and more cytokinin is required for more root growth.
advertisement

8. Virus cultures require the cell cultures of different living cells, of mammalian, plant or microbial origin as hosts and support for the growth and ____________ of the virus.
a) shelter
b) replication
c) propagation
d) proliferation
View Answer

Answer: b
Explanation: Virus culturing requires cultures of host cells for the virus to replicate, these host cultures include mammalian cell cultures, plant cell cultures, fungal and bacterial cultures. Different types of virus strains might be generated in cell types other than the natural host at the optimal conditions.

9. Vaccines for measles, rubella, etc., are currently made in cell cultures.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Vaccines for measles, rubella, etc., are currently being made in cell cultures. The H5N1 pandemic threat, motivated research into using cell culture for influenza vaccines, this is being funded by the US government.
advertisement

10. __________ are a replacement for extracellular matrix in artificial cell culture mediums.
a) Hydrogels
b) Meshes
c) Bones
d) Muscles
View Answer

Answer: a
Explanation: The natural extracellular matrix (ECM) is very important in the survival, proliferation, differentiation, and migration of cells, different hydrogel culture matrices have been observed to mimic the natural ECM structure and could be a potential approaches to in vivo –like cell culturing.

11. Cell culture technique in 2 dimensions was first discovered by ___________
a) Wilhelm Roux
b) Alexander Fleming
c) Francis Crick
d) Kari Mullis
View Answer

Answer: a
Explanation: The 2D-Cell culture technique was first discovered by Wilhelm Roux in 1885. Alexander Fleming discovered penicillin 1928. Francis Crick and James Watson discovered the double helix of DNA in 1953. Kari Mullis invented the polymerase chain reaction (PCR) and shared the 1993 Nobel Prize in Chemistry with Michael Smith.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice all areas of Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter