Tissue Engineering Questions and Answers – Cartilage Tissue Engineering using Stem Cells

«
»

This set of Tissue Engineering Objective Questions & Answers focuses on “Cartilage Tissue Engineering using Stem Cells”.

1. Articular cartilage is primarily composed of ____________ tissue.
a) hyaline
b) epithelial
c) endothelial
d) mucosal
View Answer

Answer: a
Explanation: Articular cartilage is essentially made out of hyaline tissue. The hyaline cartilage is a specific tissue found in many joints and gives low contact and shock retention. It likewise gives an auxiliary and organic obstruction between two bone surfaces prompting a smooth uniform scope of movement.
advertisement

2. Damaged hyaline cartilage is unable to self-repair due to its _______ nature.
a) avascular
b) ventricular
c) arterial
d) carcinogenic
View Answer

Answer: a
Explanation: Harmed hyaline cartilage can’t self-fix because of its avascular nature. This normal for articular cartilage speaks to a noteworthy test in the field of orthopedics. Additional time, either with or without treatment the deformity is loaded up with fibrocartilage, which speaks to a hardened tissue that doesn’t give the particular properties of hyaline cartilage.

3. __________ is a surgical technique that has been developed to treat chondral defects, which are damaged areas of articular cartilage of the knee.
a) Microfracture
b) Hematopoiesis
c) Thrombopoiesis
d) Endochondral Ossification
View Answer

Answer: a
Explanation: Microfracture is a careful method that has been created to treat chondral deserts, which are harmed territories of articular cartilage of the knee. It is a typical strategy used to treat patients with full-thickness harm to the articular cartilage that goes right down deep down.
advertisement
advertisement

4. Chondrocytes are the only cells found in healthy cartilage.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Chondrocytes are the main cells found in healthy cartilage. They produce and maintain the cartilaginous network, which comprises for the most part of collagen and proteoglycans.

5. _____________ is a biomedical treatment that repairs damages in articular cartilage.
a) Autologous chondrocyte implantation
b) Matrix-induced Autologous Chondrocyte Implantation (MACI)
c) Thrombopoiesis
d) Endochondral Ossification
View Answer

Answer: a
Explanation: Autologous chondrocyte implantation is a biomedical treatment that fixes harms in articular cartilage. ACI gives relief from discomfort while simultaneously hindering the movement or significantly deferring incomplete or all-out joint substitution medical procedures.
advertisement

6. Cartilage is a resilient and smooth elastic tissue, rubber-like padding that covers and protects the ends of long bones at the joints.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: Cartilage is a strong and smooth flexible tissue, an elastic-like cushioning that spreads and secures the closures of long bones at the joints, and is an auxiliary part of the rib cage, the ear, the nose, the bronchial tubes, the intervertebral discs, and numerous other body segments.

7. The complete ring of cartilage around the trachea is called cricoid cartilage.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: a
Explanation: The cricoid cartilage or cricoid ring is the main complete ring of ligament around the trachea. It shapes the back piece of the voice box and capacities as a connection site for muscles, ligaments, and tendons associated with opening and shutting the aviation route and in speaking.
advertisement

8. Nutrition is supplied to the chondrocytes by __________
a) diffusion
b) differentiation
c) osmosis
d) air
View Answer

Answer: a
Explanation: Cartilage does not contain veins (it is avascular) or nerves (it is aneural). Sustenance is provided to the chondrocytes by dispersion. The pressure of the articular ligament or flexion of the versatile cartilage produces a liquid stream, which helps the dissemination of supplements to the chondrocytes.

9. _______________ is found at the anterior ends of the ribs, providing medial extension.
a) Costal Cartilage
b) Neutral plate
c) Paraxial Mesodermal Plate
d) Lateral Mesodermal Plate
View Answer

Answer: b
Explanation: The costal cartilages are bars of the hyaline cartilage that serve to drag out the ribs forward and add to the flexibility of the dividers of the thorax. The costal cartilage is just found at the front finishes of the ribs, giving average expansion.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Tissue Engineering.

To practice all objective questions on Tissue Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter