Molecular Biology Questions and Answers – Site-Directed Mutagenesis & Overview of Recombination

This set of Molecular Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Site-Directed Mutagenesis & Overview of Recombination”.

1. Which of the following properties is improved by site directed mutagenesis?
a) Physical property
b) Chemical property
c) Kinetic property
d) Integrity
View Answer

Answer: c
Explanation: Site directed mutagenesis is a process used to achieve protein engineering. Protein engineering improves the kinetic property of the protein by altering the amino acid structure and sequence.

2. What is the formula for annealing temperature for polymerase chain reaction primer?
a) Tm = 81.5 + 0.41 (%AT) – (675/N)
b) Tm = 81.5 + 0.41 (%GC) – (675/N)
c) Tm = 81.2 + 0.41 (%GC) – (672/N)
d) Tm = 81.5 + 0.42 (%AT) – (675/N)
View Answer

Answer: b
Explanation: For calculating the annealing temperature for a PCR primer is Tm = 81.5 + 0.41 (%GC) – (675/N). Here the % of GC is the total amount of G and C present in the oligonucleotide primer and the target of interested and N is the length of the oligonucleotide primer.

3. What is the function of Dpm I endonuclease in Tm method of site directed mutagenesis?
a) Joining of blunt ends
b) Addition of dNTPs
c) Sensitive to cleavage of methylated DNA
d) Breaking of DNA strand
View Answer

Answer: c
Explanation: In Tm method the template DNA was deprived from an E. coli cell with an intact restriction modification system. This strand is sensitive to restriction by the Dpn I endonuclease.
advertisement
advertisement

4. Which phage is used in oligonucleotide directed mutagenesis?
a) M13
b) Cosmid
c) Phagemid
d) λ – phage
View Answer

Answer: a
Explanation: M13 phage is single stranded phage. It is used for cloning a specific DNA sequence which will be mutated.

5. Write down the name of scientist who has discovered the method of site directed mutagenesis?
a) Bostein Shortle
b) Craik
c) Grait
d) Joller Smith
View Answer

Answer: d
Explanation: In 1985 Joller Smith discovered site directed mutagenesis technique. By this technique the nucleotide sequence of a cloned DNA fragment may be changed by site directed mutagenesis using synthetic oligonucleotide.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which two genes are absent in the E. coli strain CJ236?
a) dut-/Ung-
b) Rec-/RecB-
c) duB-/Ung-
d) dut-/Umg-
View Answer

Answer: a
Explanation: CJ236 which lacks functional dut-phase and uracil N-glycosylase. These are used for generating uracilated single stranded DNA.

7. Which polymerase is used in PCR based mutagenesis?
a) Deep vent R polymerase
b) pfu polymerase
c) Taq polymerase
d) DNA polymerase
View Answer

Answer: b
Explanation: In PCR based mutagenesis pfu polymerase is used. After 12 – 15 cycles of amplification new strands will be generated.
advertisement

8. Homologous recombination in germ cells occur in the ____________ phase.
a) Leptotene
b) Zygotene
c) Pachytene
d) Diplotene
View Answer

Answer: c
Explanation: Homologous recombination in germ cells occurs in the pachytene phase of meiosis I. This exchange is classically termed as crossing over and occurs via the formation of a synaptonemal complex between the two homologous chromosomes.

9. The frequency of crossing over between two genes on the same chromosome is independent of their position.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The frequency of crossing over between two genes on the same chromosome is dependent of their locus. The more distance between the two genes the more will be the probability of recombination.
advertisement

10. When two genes on a chromosome are inherited without any record of recombination the genes are said to be ____________
a) Silenced
b) Joined
c) Coordinated
d) Linked
View Answer

Answer: d
Explanation: When two genes on a chromosome is inherited without any record of recombination the genes are said to be linked. This is because they are placed so close together that no recombination is able to take place. The phenomenon is known as linkage.

11. Homologous recombination does not provide ____________
a) Genetic variation
b) Sequence retrieval
c) Restart of stalled replication
d) Random base incorporation
View Answer

Answer: d
Explanation: The homologous recombination provides three functions:
i) Provides genetic variation
ii) Allows the retrieval of sequences lost through DNA damage
iii) Provides mechanism for restarting stalled or damaged replication forks.

12. Recombination regulates the function of genes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Special types of recombination regulate the expression of some genes. For example, by switching specific segments within chromosomes, cells can put otherwise dormant genes into sites where they are expressed.

13. What is strand invasion?
a) Fork collapse
b) Nick in template strand
c) Formation of lesion
d) Complementary strand pairing
View Answer

Answer: d
Explanation: The pairing between short regions occurs when a single stranded region of DNA originating from one molecule with its complementary strand in the homologous DNA duplex. This event is known as the strand invasion process.

14. What is the holiday junction?
a) The site of strand break
b) The site of heteroduplex DNA formation
c) Formation of a crossing over complex
d) The site of strand invasion
View Answer

Answer: c
Explanation: After strand invasion, the two DNA molecules become connected by crossing over of DNA strands. It forms a structure called the Holiday junction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Molecular Biology.

To practice all areas of Molecular Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.