Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Copper and its Alloys

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Copper and its Alloys”.

1. Copper is a __________ element.
a) magnetic
b) dull
c) neuro-magnetic
d) non-magnetic
View Answer

Answer: d
Explanation: Copper is an element in the periodic table that is non-magnetic in nature. It is also not dull and has a shiny texture. Copper is typically pinkish-orange in colour when newly exposed to the atmosphere.
advertisement

2. The atomic number of copper is ___________
a) 11
b) 13
c) 29
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Copper is an element in the periodic table that has an atomic number of 29. 11 is the atomic number of sodium, 4 is the atomic number of beryllium and 14 is the atomic number of the element silicon.

3. The ultimate tensile strength of soft copper is __________
a) 63000 psi
b) 45000 psi
c) 29000 psi
d) 50000 psi
View Answer

Answer: c
Explanation: The ultimate tensile strength of an element is also sometimes called the tensile strength of a material. The ultimate tensile strength of soft copper is 29000 pounds-force per square inch and that of aluminium is 45000 psi.

4. Copper is ____________ and ____________
a) soft, malleable
b) soft, hard
c) brittle, malleable
d) hard, malleable
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper is an element that is soft and malleable in nature. It is an element that is not typically used extensively in manufacturing major structural components in an aircraft. It is highly used in electrical systems.

5. ___________ and ___________ are ores of copper.
a) Dolomite, bornite
b) Bornite, chalcopyrite
c) Chalcopyrite, dolomite
d) Bornite, magnesite
View Answer

Answer: b
Explanation: Copper is very rarely found in its natural state. It has to be extracted from its ores through various processes. Copper has several ores in the world. Bornite and chalcopyrite are two ores of the element copper.
advertisement

6. The melting point of copper is __________
a) 1668°C
b) 660°C
c) 1085°C
d) 2228°C
View Answer

Answer: c
Explanation: The melting point of an element a point of temperature where the element melts. The melting point of copper is 1085°C. Aluminium has a melting point of 660°C and titanium’s melting point is 1668°C.

7. Copper is frequently alloyed with __________
a) zinc
b) aluminium
c) helium
d) vanadium
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper is an element that can be alloyed with several other elements. It has many advantages. Copper is very frequently alloyed with the element zinc. Brass and bronze are some examples of alloyed materials.

8. The density of copper is _________
a) 4.506 gram per cubic centimetre
b) 2.7 gram per cubic centimetre
c) 9.9 gram per cubic centimetre
d) 8.9 gram per cubic centimetre
View Answer

Answer: d
Explanation: Density is the ratio of mass to volume of a substance. The density of copper is 8.9 gram per cubic centimetre. The density of aluminium is 2.7 gram per cubic centimetre and titanium is 4.506 gram per cubic centimetre.

9. Copper is ductile in nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. Copper is an element that is typically ductile in nature. It is due to the nature in which the atoms of copper are arranged. Ductility of a material is the ability to be shaped or drawn into wires.

10. Cuprite is an ore of copper.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. Copper has several ores across the world. One of the ores of copper is cuprite. Cuprite happens to be a minor ore of the element copper. Copper is a conductor of both heat and electricity.
advertisement

11. Copper is a ____________ of electricity.
a) bad conductor
b) good conductor
c) typical insulator
d) medium conductor
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the most beneficial properties of copper is its conductive nature. Copper is a very good conductor of electricity. It also has very good thermal conductivity. This makes it desirable to use in several industries.

12. Copper is corrosion ___________
a) prone
b) generator
c) susceptible
d) resistant
View Answer

Answer: d
Explanation: A very good quality of copper is its resistance to corrosion. Copper is typically a corrosion-resistant material. This results in copper being used for several purposes including decorative and electrical.

13. The boiling point of copper is __________
a) 3287°C
b) 2470°C
c) 2562°C
d) 1687°C
View Answer

Answer: c
Explanation: The boiling point of an element is the temperature where the external pressure around the liquid equals the pressure exerted by the vapour of the liquid. The boiling point of copper is 2562°C and aluminium is 2470°C.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn