Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Manufacturing Processes of Copper and its Alloys

«
»

This set of Basic Aerospace Materials and Processes Questions and Answers focuses on “Manufacturing Processes of Copper and its Alloys”.

1. Sulfide ores contain around _____ copper.
a) 9 – 10%
b) 8 – 12%
c) 4 – 5%
d) 0.5 – 2%
View Answer

Answer: d
Explanation: Copper is usually never found in a natural state. Copper is found in several ores across the world including sulfide ore which contains 0.5 – 2% of copper. It has to undergo several processes to attain purity.
advertisement

2. The first process in extraction of an element from ore is typically ______
a) roasting
b) electrolysis
c) crushing
d) smelting
View Answer

Answer: c
Explanation: Crushing is one of the first things done in the extraction process of copper from its ore. Copper ore is crushed to a particular required size. Crushing is done to separate the particles to make it easier to obtain the pure material.

3. Which of the following techniques are used in the extraction of copper?
a) Refining, down process
b) Smelting, vacuum pump
c) Roasting, refining
d) Roasting
View Answer

Answer: c
Explanation: The extraction of copper from its ores is done through several techniques that include roasting, refining, smelting, crushing etc. Dow’s process is done to obtain the substance magnesium, not copper.

4. ___________ is a sulfide ore of copper.
a) Chalcocite
b) Cuprite
c) Magnesite
d) Azurite
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper is found in several ores. Some of the ores are chalcocite, cuprite, bornite, chalcopyrite etc. Magnesite and dolomite are not ores of copper, they are ores of the element magnesium.

5. Sulfide ores are typically processed through a technique known as __________
a) cathode
b) pyrometallurgy
c) hydrometallurgy
d) zarconsis
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulfide ores are usually processed through the technique known as pyrometallurgy. Pyrometallurgy involves several processes like froth flotation, thickening, smelting, electrolysis etc.
advertisement

6. Copper ores typically contain less than _________ of copper.
a) 0.15%
b) 0.2%
c) 1%
d) 0.4%
View Answer

Answer: c
Explanation: Copper is found in ores in the earth’s crust. Copper oxides are found in considerable amounts but do not have a high concentration. Typically, all copper ores contain less than 1% of copper.

7. Oxide ores of copper cannot be processed using hydrometallurgy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. Oxide ores are typically processed using hydrometallurgy. Hydrometallurgy involves using water-based solutions to purify copper. This technique contains processes like solvent extraction etc.

8. Smelting is done to eradicate unwanted materials like ___________ to the fullest extent possible.
a) copper
b) copper and gangue minerals
c) sulfur
d) sulfur and gangue minerals
View Answer

Answer: d
Explanation: Smelting is done to eradicate unwanted materials like sulfur and gangue minerals to the fullest extent possible. The output of the smelting phase is called copper matte. It is a combination of sulfur, copper and iron.

9. The final output after processing of copper ores to be purified produces around ____________ pure copper.
a) 100%
b) 45%
c) 99.9%
d) 86%
View Answer

Answer: c
Explanation: The amount of copper found in ores is different for different ores. There are also sulfide ores and oxide ores of copper. But, at the end of the extraction process, the copper obtained has a purity of around 99.9%.
advertisement

10. It is impossible to recycle used copper products.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. It is possible to recycle used copper goods by melting them and once again purifying them. The product that is obtained through this process can be used in making new commodities.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice basic questions and answers on all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn