Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Properties of Copper and its Alloys-3

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Question Bank focuses on “Properties of Copper and its Alloys-3”.

1. Phosphor bronze can be utilized in the manufacturing of __________
a) skids
b) tires
c) rubber wheels
d) bolts
View Answer

Answer: d
Explanation: Phosphor bronze is used in the manufacturing of several components. Some of the components are units like bolts, electrical contacts, etc. It is used in several industries across the world.
advertisement

2. Phosphor bronze casting alloy is also known as __________
a) aluminium
b) barrel
c) leaded gunmetal
d) tripper metal
View Answer

Answer: c
Explanation: The bronze material phosphor bronze casting alloy is also known as leaded gunmetal. It has several advantages due to its composition, such as it tends to machine better in terms of ease than gunmetal.

3. Phosphor bronze contains approximately _________ % of phosphorous.
a) 3.5
b) 0.9
c) 0.05-0.5
d) 26
View Answer

Answer: c
Explanation: Phosphor bronze consists of several different elements. It contains approximately 0.05-0.5% of phosphorus and a minimum of 3.5% of tin. Phosphor bronze also contains other elements like iron as well.

4. Phosphor bronze casting alloy cannot be used in making components that need to be resistant to salt-water corrosion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Phosphor bronze casting alloy, which is also known as leaded phosphor bronze is an advantageous material due to its strength, low coefficient of friction, etc. It can be used in making such materials because it is resistant to salt-water corrosion.

5. The UTS of phosphor bronze casting alloy is _________
a) 20,000 pounds per square inch
b) 40,000 pounds per square inch
c) 1,000 pounds per square inch
d) 599 pounds per square inch
View Answer

Answer: b
Explanation: The ultimate tensile strength of phosphor bronze casting alloy is 40,000 pounds per square inch. Phosphor bronze casting alloy is used in the manufacturing of components that require good strength.
advertisement

6. Aluminium bronze contains approximately 6.5-11% of ___________
a) titanium
b) manganese
c) aluminium
d) vanadium
View Answer

Answer: c
Explanation: Aluminium bronze is a bronze material that contains various elements like aluminium, manganese, etc. Aluminium bronze contains approximately 6.5-11% of aluminium. It also contains a maximum of 2% manganese.

7. Aluminium bronze is more resistant to corrosion than manganese bronze.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium bronze is a bronze that possesses greater resistance to corrosion than manganese bronze. Hence, in industries and manufacturing, it is used accordingly.

8. Phosphor bronze contains approximately __________ % of copper.
a) 0.2
b) 0.1
c) 36
d) 94
View Answer

Answer: d
Explanation: Copper is a major component in phosphor bronze. It contains approximately 94% of copper. Phosphor bronze also contains a maximum of 0.20% lead and also 0.10% iron composite-wise.

9. Phosphor bronze casting alloy contains approximately __________ % of zinc.
a) 0-0.3
b) 0.75
c) 1.5-4.5
d) 45
View Answer

Answer: c
Explanation: Phosphor bronze casting alloy is made of several elements like copper, tin, zinc, lead, phosphor, iron, nickel, etc. Phosphor bronze casting alloy usually contains approximately 1.5-4.5% of zinc.
advertisement

10. Aluminium bronze is accessible in the frame of __________
a) taps
b) bars and plates
c) bars
d) taps and bars
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium bronze is a bronze variant that is accessible in several forms. It is accessible especially in the form of bars and plates. It can typically also be found in the form of rods, sheets etc.

11. A anneal of ____________ temperature is enough to deter the phenomenon of season cracking.
a) high
b) low
c) medium
d) unusual
View Answer

Answer: b
Explanation: The phenomenon of season cracking is highly unwanted and detrimental to the usual requirement or process desired. Hence, one way to deal with season cracking is low temperature anneal.

12. Aluminium bronze casting alloys have a UTS of __________
a) 85,000 pounds per square inch
b) 10,000 pounds per square inch
c) 23,000 pounds per square inch
d) 1,000 pounds per square inch
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium bronze casting alloys are materials that are known to possess the quality of good strength. They are known to have a UTS- ultimate tensile strength of 85,000 pounds per square inch.

13. Aluminium bronze consists of around ___________ of iron.
a) 4%
b) 7%
c) 0.6%
d) 60%
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium bronze consists of around 4% of iron. It is also known to have a maximum of 4% iron. The maximum value of tin present in aluminium bronze is 0.60% of the total material in the composition.
advertisement

14. ___________ of copper is present in Aluminium bronze casting alloy.
a) 10.5-12%
b) 78%
c) 2-5%
d) 26%
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium bronze casting alloy contains 78% of copper. It is a huge part of the overall chemical composition. Aluminium bronze casting alloy also consists of around 2-5% of iron and 10.5-12% aluminium.

15. Materials like brasses and bronzes experiencing cracking after being used for a long duration is called __________
a) factual cracking
b) residual cracking
c) season cracking
d) crack cracking
View Answer

Answer: c
Explanation: Season cracking is a phenomenon typically experienced by materials like brasses and bronzes. It is the cracking experienced after being used for a long duration and is referred to as season cracking.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice Aerospace Materials and Processes Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn