Forming Questions and Answers – Hot Rolling

This set of Forming Interview Questions and Answers focuses on “Hot Rolling”.

1. Which of the following is not a type of rolling mill?
a) Two-high rolling mill
b) Cluster rolling mill
c) Separation rolling mill
d) Tandem rolling mill
View Answer

Answer: c
Explanation: Among two-high rolling mill, cluster rolling mill, separation rolling mill and tandem rolling mill. Separation rolling mill is not a type of rolling mills.

2. In two high rolling mill, what is the direction of rolling of the two rollers?
a) Clockwise-anticlockwise
b) Clockwise-clockwise
c) Anticlockwise-Anticlockwise
d) Stationery-clockwise
View Answer

Answer: a
Explanation: In two high rolling mill, the direction of both the rollers is opposite to one another. Hence, one clockwise while other anti-clockwise.

3. In two high rolling mill, if the direction of the rollers is reversed, what is it called?
a) Two high backward mill
b) Two high beneath mill
c) Two high reversing mill
d) Two high anti mill
View Answer

Answer: c
Explanation: In two high rolling mill, if the direction of the roller is reversed, then that system is called as, two high reversing mill.
advertisement
advertisement

4. In three high rolling mill, what is the direction of rolling of the three rollers?
a) Clockwise-clockwise- clockwise
b) Clockwise-anticlockwise- anticlockwise
c) Clockwise-anticlockwise- clockwise
d) Anticlockwise-anticlockwise-anti clockwise
View Answer

Answer: c
Explanation: In three high rolling mill, the direction of the rollers in the top and bottom are the same, and the direction of the roller in the middle is opposite to the two.

5. How many rollers are used in four high rolling mill?
a) 3
b) 4
c) 8
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: In four high rolling mill, there are four rolls employed for roliing. The direction of two rollers is the same and the remaining two rollers roll in opposite directions.

6. The desired shape and cross section of the billet is achieved in one pass.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The shape and the cross section shape of the billet, which is desired is not obtained in one single pass. One may have to use multiple pass to achieve desired cross section shape.

7. Which of the following property does not improve in the hot rolling process, of a cast?
a) Ductility
b) Shock resistance
c) Toughness
d) Boiling point
View Answer

Answer: d
Explanation: When a rolled stack is made, there is an improvement seen in the physical properties of the material, it does not affect the boiling point of the material.
advertisement

8. Which of the following articles cannot be made from rolling?
a) Rails
b) Helmets
c) Bars
d) Plates
View Answer

Answer: b
Explanation: Rolling is very useful for making articles like bars, plates and rails, but it cannot be used for making helmets. For making helmets, different methods of casting are used.

9. Before beginning the process, the ingots are heated up to what temperature?
a) 1000°C
b) 1200°C
c) 1400°C
d) 1600°C
View Answer

Answer: b
Explanation: The material ingot is known for sustaining high temperature and heat conditions. Before the process begins, the ingot is fired using gas and brought up to a temperature of 1200°C.
advertisement

10. In hot rolling process, velocity of material at exit is lowest.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In hot rolling process, the velocity of material at entry is lower than the velocity at exit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Forming.

To practice all areas of Forming for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.