Forming Questions and Answers – Transformation in Steel

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transformation in Steel”.

1. Which of the following processes is called as quenching?
a) Slow cooling
b) Slow heating
c) Rapid cooling
d) Rapid heating
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following, that is, slow cooling, slow heating, rapid cooling and rapid heating, quenching is the name given to the process of rapid cooling.

2. On martensite formation, what is the percentage increase in the volume of the steel?
a) 3%
b) 13%
c) 23%
d) 33%
View Answer

Answer: a
Explanation: It has been observed that whenever there is a formation of martensite, there is some amount of increase in the volume accompanied by it. This increase in the volume is about 3%.

3. How much is the Brinell hardness of sorbite?
a) 250
b) 350
c) 450
d) 550
View Answer

Answer: b
Explanation: The cementite in sorbite is known to be very finely divided. The material sorbite is not one of the hardest materials known in casting. The Brinell hardness of sorbite is 350.
advertisement
advertisement

4. How much is the Brinell hardness of troostite?
a) 250
b) 350
c) 450
d) 550
View Answer

Answer: c
Explanation: The cementite in the troostite is very finely divided. The material troostite is not one of the hardest materials known in casting. The Brinell hardness of sorbite is 450.

5. What is the chemical formula of cementite?
a) Fe3O4
b) Fe2O3
c) Fe3C
d) FeSO4
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. What is the crystal structure of cementite?
a) Orthogonal
b) Pyramidal
c) Trapeziodal
d) Orthorhombic
View Answer

Answer: d
Explanation: The crystal structure of the compound cementite or iron carbide is not orthogonal or pyramidal or trapezoidal, but it is orthorhombic.

7. What is the curie temperature of cementite?
a) 480K
b) 500K
c) 520K
d) 540K
View Answer

Answer: a
Explanation: The compound cementite is also called as Iron Carbide. The chemical formula of the compound cementite is Fe3C. The curie temperature of the compound cementite is approximately about 480K.
advertisement

8. What is the percentage weight of iron in cementite?
a) 93.3%
b) 94.3%
c) 95.3%
d) 96.3%
View Answer

Answer: a
Explanation: In the compound iron carbide or cementite, the percentage weight of iron is 93.3% and the rest of the space in the lattice is occupied by carbon. By weight, carbon is present in about 6.67% in the mixture.

9. What is the percentage weight of carbon in cementite?
a) 5.53%
b) 6.67%
c) 7.23%
d) 8.39%
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. Cementite is a brittle material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cementite, when in its purest form, is used as a ceramic. Cementite or iron carbide is considered to be a brittle material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.