Forming Questions and Answers – Extrusion and Wire Drawing

This set of Forming Questions and Answers focuses on “Extrusion and Wire Drawing”.

1. Extrusion process is not suitable for which of the following?
a) Steel alloys
b) Non-ferrous alloys
c) Stainless steel
d) Iron
View Answer

Answer: d
Explanation: Extrusion process is not suitable for any of the iron alloys, neither is it suitable for iron metal. For extruding stainless steel or other non-ferrous alloys or steel alloys, extrusion process can be used.

2. Which of the following is not made using extrusion?
a) Window frames
b) Doors
c) Helmets
d) Rods
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following, helmets are not manufactured using extrusion, whereas all other products can be manufactured using extrusion.

3. What is the shape of the billet used in extrusion process?
a) Cubical
b) Spherical
c) Cylindrical
d) Pyramidal
View Answer

Answer: c
Explanation: The shape of the billet in an extrusion process is designed to be cylindrical only. A cubical or spherical or a pyramidal billet cannot be designed for a good output.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is also called as forward hot extrusion?
a) Direct extrusion
b) Indirect extrusion
c) Impact extrusion
d) Hydrostatic extrusion
View Answer

Answer: a
Explanation: Direct extrusion is also called as forward hot extrusion. This method is most widely used and maximum production is done by this method in extrusion.

5. Backward extrusion is another name for which of the following?
a) Direct extrusion
b) Indirect extrusion
c) Impact extrusion
d) Hydrostatic extrusion
View Answer

Answer: b
Explanation: Direct extrusion is also called as backward extrusion. In this method, the metal is extruded back into the plunger.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. In which of the following operations is a dummy block used?
a) Indirect extrusion
b) Direct extrusion
c) Impact extrusion
d) Hydrostatic extrusion
View Answer

Answer: b
Explanation: In direct extrusion or forward extrusion, a dummy block is used during the functioning of the extrusion process.

7. Indirect extrusion needs a large amount of force for functioning.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Indirect extrusion or backward extrusion does not require a large amount of force for operation, as the billet is stationery.
advertisement

8. Up to what size can wires can be drawn by wire drawing process?
a) 0.01mm
b) 0.02mm
c) 0.03mm
d) 0.04mm
View Answer

Answer: c
Explanation: It may be counted among one of the limitations of drawing process, that very thin wires can only be drawn from it. In wire drawing process, wires can be drawn up to the size of 0.03mm.

9. Which of the following metal is used in the wire drawing process in die making?
a) Copper
b) Iron
c) Tungsten
d) Magnesium
View Answer

Answer: c
Explanation: For making dies in the wire extrusion process, copper or iron or magnesium cannot be used, but the compound tungsten carbide is used.
advertisement

10. A solid ram is used in direct extrusion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A solid ram is used in direct extrusion or forward extrusion, whereas a hollow ram is used in indirect extrusion.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Forming.

To practice all areas of Forming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.