Welding Questions and Answers – Types of Welding

This set of Welding Questions and Answers focuses on “Types of Welding”.

1. Which of the following is not a type of arc welding?
a) Plasma
b) Electro-slag
c) Submerged
d) Air-acetylene
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the following, plasma arc, electro-slag and submerged arc are few of the types of arc welding. Air-acetylene is one of the forms of gas welding processes.

2. Which of the following is not a type of resistance welding?
a) Seam
b) Projection
c) Electro-slag
d) Spot
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following, seam, projection and spot are few of the types of resistance welding. Electro-slag is one of the forms of gas welding processes.

3. Which of the following materials are not suited for cold welding?
a) Brass
b) Steel
c) Silver
d) Gold
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold welding process is not very suitable for alloys like steel, the reason being, cold welding cannot take place excellently in ferrous materials. Steel contains high amount of iron, hence it cannot be cold welded.
advertisement
advertisement

4. What is the cross-sectional shape of a thermoplastic welding rod?
a) Triangular
b) Hexagonal
c) Square
d) Pentagonal
View Answer

Answer: a
Explanation: A welding rod or a thermoplastic welding rod is used mainly in plastic welding. The rod should not be very porous or it may catch voids. This rod has a cross sectional shape triangular or circular.

5. Which of the following is not a type of related processes?
a) Soldering
b) Percussion
c) Brazing
d) Hard-pressing
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following, soldering, pressing and hard-pressing are few of the types of related processes. Percussion is one of the forms of resistance welding processes.

6. Laser is classified under newer beam.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are various types of welding processes, one of them is a newer welding process. Under this, there are two types, one is electron-beam and another is the use of laser.

7. Which of the following is not a type of solid state welding?
a) Projection
b) Ultrasonic
c) Friction
d) Diffusion
View Answer

Answer: a
Explanation: Among the following, ultrasonic, friction and diffusion are a few of the types of related processes. Percussion is one of the forms of resistance welding processes.
advertisement

8. What is the density of the plastic used in speed tip welding?
a) 916 kg/m3
b) 923 kg/m3
c) 946 kg/m3
d) 982 kg/m3
View Answer

Answer: c
Explanation: The plastic which is used in the process of speed tip welding is polypropylene or polypropene. It is classified under thermoplastics materials. The density of polypropylene is 946 kg/m3 and it starts melting at 130°C.

9. Which of the following could be considered as a related process?
a) Explosive
b) Oxy-Hydrogen welding
c) Oxy-Acetylene cutting
d) Electron-beam
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following, oxy-acetylene cutting is considered as a related process. Explosive is a type of solid state welding. Electron-beam is a type of newer welding and oxy-hydrogen welding is a form of gas welding.
advertisement

10. A liquid phase has to be used in cold welding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is hot welding that a liquid or a molten state is used for the joining of two pieces of metal. But in cold welding, there is no use of a liquid phase, that is, joining is done without using heat.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Welding.

To practice all areas of Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.