Forming Questions and Answers – Smith Forging Operations

«
»

This set of Forming Mcqs focuses on “Smith Forging Operations”.

1. Which of the following operations involves reduction in length?
a) Upsetting
b) Drawing down
c) Setting down
d) Punching
View Answer

Answer: a
Explanation: There are a few operations, which are needed for a change of shape of the raw material to its finished form. This can be achieved using smith forging operation. Upsetting is one such operation that involves reduction in length for an increase the thickness.

2. Swaging is another name for which smith forging operation?
a) Bending
b) Punching
c) Drawing down
d) Cutting
View Answer

Answer: c
Explanation: Swaging is another name for the operation drawing down. In drawing down operation, the length of the material is found to increase at an expense of the width or thickness of it.

3. Which of the following operations involves the reduction in length?
a) Upsetting
b) Drawing down
c) Setting down
d) Punching
View Answer

Answer: b
Explanation: There are a few operations, which are needed for a change of shape of the raw material to its finished form. This can be achieved using smith forging operation. Drawing down is one such operation that involves increase in length at the cost of its thickness.
advertisement
advertisement

4. Which of the following material is not used as a flux in forge welding?
a) 2 parts of borax with one part of sal-ammoniac
b) Quartz sand
c) Calcined borax
d) 3 parts of borax with one part of sal-ammoniac
View Answer

Answer: a
Explanation: The metal which has to be welded, has to be first covered with flux. By covering it with flux, it cuts the metal from the air around and prevents from oxidation. The fluxes used for this purpose are quartz sand, calcined borax and 3 parts of borax with one part of sal-ammoniac.

5. In which form of weld, are the ends joined?
a) Lap weld
b) Butt weld
c) Jump weld
d) Split weld
View Answer

Answer: a
Explanation: In lap weld, the ends of the two metals which are to be joined are prepared for welding. In butt welding, the materials are butted are together. In split weld, the metals are kept like a fork in a ‘V’ shape.
Participate in Casting Forming and Welding II Certification Contest of the Month Now!

6. Which form of weld is also called as ‘T’ weld?
a) Lap weld
b) Butt weld
c) Jump weld
d) Split weld
View Answer

Answer: c
Explanation: In butt welding, the materials are butted are together. In jump welding, the two pieces are kept at an angle of 90o, in the form of an inverted ‘T’.

7. In cutting smith forging operation, up to what temperature is the steel heated?
a) 700°C – 800°C
b) 850°C – 950°C
c) 900°C – 1000°C
d) 1000°C – 1100°C
View Answer

Answer: b
Explanation: Cutting is a form of smith forging operation, it is a form of chiseling. For chiseling, a long piece of metal is cut into equal lengths. These equal lengths need to be heated till they are cherry red hot, which makes it a temperature of 850°C to 950°C.
advertisement

8. Which form of weld is also called as ‘V’ weld?
a) Lap weld
b) Butt weld
c) Jump weld
d) Split weld
View Answer

Answer: d
Explanation: In butt welding, the materials are butted are together. In split weld, the metals are kept like a fork in a ‘V’ shape.

9. Scarfing is a preparation of metals for welding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The shaping of the metal pieces, in order they get united at the center, and a correct shape gets formed, the metal pieces need to be prepared for welding before they actually get welded. This preparation for welding of metals is termed as scarfing.
advertisement

10. In bending, the layer on the inside gets shortened.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bending is a type of process that is most frequently used in forging. It can be done over the edge of the anvil face or the anvil horn. When the metal undergoes bending, the layer which is present on the inside gets shortened and the layer on the outside gets stretched.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Forming.

To practice MCQs on all areas of Forming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.