Welding Questions and Answers – Welding of Various Metals

This set of Welding Question Bank focuses on “Welding of Various Metals”.

1. Which of the following methods cannot be used for welding carbon steel?
a) Arc welding
b) Gas welding
c) Ultrasonic welding
d) Forge welding
View Answer

Answer: c
Explanation: For the welding of carbon steel material, one may use the arc welding method. To gas weld carbon steel is also a feasible option and carbon steels can be treated using forge welding also, but it cannot be welded using ultrasonic welding.

2. High alloys steels are preheated up to what temperature?
a) 350°C
b) 400°C
c) 450°C
d) 500°C
View Answer

Answer: b
Explanation: High alloy steels are those steels which contain high amount of carbon in them. These alloys need to be preheated before welding in order to avoid cracking. The temperature up to which these alloys are preheated is 400°C.

3. Up to what percent of carbon content in steel, it is not required to preheat it?
a) 0.25% – 0.3%
b) 0.3% – 0.35%
c) 0.35% – 0.4%
d) 0.4% – 0.45%
View Answer

Answer: a
Explanation: Low carbon steels are the ones containing low amount of carbon in them, which does not require preheating. The amount of carbon content needed in low carbon steels, is 0.25% to 0.3%, if preheating is to be avoided.
advertisement
advertisement

4. Which of the following material is not used in alloy steels?
a) Molybdenum
b) Nickel
c) Chromium
d) Sodium
View Answer

Answer: d
Explanation: In alloy steels, there is a big composition used up by iron. Along with iron, there vitally has to be carbon in alloy steels. Along with carbon, there is a presence of other elements such as, molybdenum, nickel and chromium in small amounts.

5. Which among the following methods is best suited for stainless steels?
a) Electric butt welding
b) Seam welding
c) Flux coated arc welding
d) Oxy-hydrogen welding
View Answer

Answer: a
Explanation: There are a few methods of treating stainless steels for welding, such as, any of the metal arc welding methods or the oxy-acetylene welding method, but the one best suited for this alloy is electric butt welding.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Stainless steels are annealed at what temperature?
a) 650°C – 700°C
b) 700°C – 750°C
c) 750°C – 800°C
d) 800°C – 850°C
View Answer

Answer: c
Explanation: Stainless steels are hardened by constant heating and cooling and the best method suited for this alloy is electric butt welding. As soon as the stainless steel alloy is electric butt welded, it needs to be annealed at a temperature in between 750°C to 800°C.

7. Which of the following is not a material used for making an electrode in metal arc welding, for treating stainless steels?
a) Niobium
b) Columbium
c) Titanium
d) Potassium
View Answer

Answer: d
Explanation: Stainless steels are best welded using the electric butt welding method and then followed by annealing at around 750°C to 800°C. Stainless steels can also be welded using the metal arc welding methods. For this the electrode which is needed is made up of niobium, titanium and columbium. These materials avoid the occurrence of the defect called weld decay.
advertisement

8. What is the temperature needed for preheating in cast irons?
a) 550°C
b) 600°C
c) 650°C
d) 700°C
View Answer

Answer: b
Explanation: Cast irons, upon the removal of welding heat, get solidified very quickly. This solidification takes place due to the surrounding cold mass and the air around. Because of such quick cooling, the carbon gets retained and hard metal stays in the weld. To overcome this, cast irons have to be preheated to 600°C.

9. Low carbon steels need not be preheated before welding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbon steels which contain carbon in a very low amount are not compulsorily required to be preheated before undergoing welding if the large runs are made. This is because, in low carbon steels, unlike high carbon steels, there is no cracking seen on welding.
advertisement

10. Carbon steels can be fusion welded.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbon steels are best treated using forge welding, resistance welding, arc welding or by gas welding. Carbon steels essentially cannot be fusion welded, because, of the occurrence of cracks which may cause due to carbon pick up.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Welding.

To practice Welding Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.