Forming Questions and Answers – Principle of Roll Pass

«
»

This set of Forming online test focuses on “Principle Of Roll Pass”.

1. How is the strength of the material, which is to be rolled, reduced?
a) Rolling at low temperatures
b) Rolling at high temperatures
c) Treating with ozone
d) Treating with carbon
View Answer

Answer: b
Explanation: When the material to be squeezed is rolled at high temperatures, the strength of the material is found to decrease.
advertisement

2. When the material is entering the roller, what is the tension at the entry zone called?
a) Front tension
b) Above tension
c) Back tension
d) Beneath tension
View Answer

Answer: c
Explanation: When the material is entering the roller, the tension experienced at the entering zone is called as back tension.

3. When the material is exiting the roller, what is the tension at the exit zone called?
a) Front tension
b) Above tension
c) Back tension
d) Beneath tension
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What increases when the take up reel rotates at a high speed?
a) Front tension
b) Above tension
c) Back tension
d) Beneath tension
View Answer

Answer: a
Explanation: Among front tension, above tension, back tension and beneath tension, front tension is found to increase when the take up wheel rotates at a high speed.

5. Which of the following is not a thread rolling machine?
a) Cylindrical die machine
b) Reciprocating flat die machine
c) Rotary planetary machines
d) Quick return motion machine
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the following, a quick return motion machine is not any type of thread rolling machine, while the remaining are thread rolling machines.
advertisement

6. Which of the following is not a type of a pass?
a) Roll down pass
b) Starter pass
c) Leader pass
d) Finishing pass
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following types of passes, starter pass is not any type of pass, while the remaining three are different types of passes.

7. Thread rolling has a lot of chip formation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Thread rolling has it as one of its advantages, that there is no chip formation taking place, avoiding a lot of materials to be wasted.
advertisement

8. How many dies are used in reciprocating flat die machines?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: In a reciprocating flat die machine, there are only two dies which are used, one of them is stationery, while the other is reciprocating.

9. On what does the reciprocating die stroke depend on?
a) Temperature
b) Pressure
c) Thread diameter
d) Die radius
View Answer

Answer: c
Explanation: In a reciprocating flat die machine, the reciprocating die stroke depends upon the thread diameter, and there are 2 dies used in this apparatus, out of which, one is stationery.
advertisement

10. What is the general production rate in thread rolling?
a) 1000 pieces per minute
b) 2000 pieces per minute
c) 3000 pieces per minute
d) 4000 pieces per minute
View Answer

Answer: b
Explanation: Thread rolling is considered to be one of the fastest methods of manufacturing threads. The rate of production is as high as 2000 pieces per minute.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Forming.

To practice all areas of Forming for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.